Nyitókép: Pexels.com

Jön az új szuper GPS, ez tényleg mindent lát

Infostart
2022. november 21. 21:40
A holland kutatók olyan új navigációs rendszert fejlesztettek ki, ami a műholdak helyett a mobilhálózatra támaszkodik.

Holland tudósoknak sikerült egy olyan alternatív helymeghatározó rendszert készíteniük, ami jóval pontosabb, mint a jelenleg használt GPS. Az új prototípus 10 centiméteres pontossággal tudta megmondani, hol tartózkodik az adott személy – írja az Interesting Engineering alapján a hvg.hu.

A Nature-ben megjelent publikációban azt írják, a rendszerhez nem műholdakat, hanem a mobil távközlési rendszert használták, ami pontosabb és megbízhatóbb, mint a műholdas GPS. A szakemberek szerint a megoldás nemcsak a következő generációs mobileszközökben, de az önvezető autókban is remekül használható majd.

A kutatók úgy vélik, az általuk kifejlesztett megoldás tartalékként működhetne arra az esetre, ha valami probléma támadna a GPS-szel, ugyanakkor úgy vélik, a jövőben akár ki is válthatja majd a műholdas navigációt. Utóbbival az a probléma, hogy a műholdról érkező jel gyenge, amit az épületek felfoghatnak, így a helymeghatározás pontatlanná válhat.

A SuperGPS működését egy atomórához kötötték a szakemberek, így a GPS-hez hasonlóan képes időbélyegeket küldeni a helymeghatározáshoz. Emellett nagyobb sávszélességen kommunikál a rendszer, így kiszűrhető az a tartomány, ami visszaverődik például az épületek faláról.