Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Tizenkétszer volt rákos egy nő, sosem látott mutáció van a DNS-ében

Infostart
2022. november 8. 08:19
Egy különleges genetikai változás egyszerre elősegíti és akadályozza is a rák kialakulását.

Egy spanyol nő szervezetében 12 daganat – hét jóindulatú és öt rosszindulatú – alakult ki a 40. születésnapja előtt – írja a Telex. A Live Science cikkére hivatkozva a portál arról számol be, hogy az orvoskutatók csak nemrég fedezték fel, miért is hajlamos ennyire a rendellenes kinövésekre: olyan genetikai mutációkat hordoz, amelyeket embernél még soha nem láttak.

A nő az apjától is és az anyjától is örökölt egy-egy olyan gént, ami különösen hajlamossá teszi a daganatos megbetegedésekre. Ennek megfelelően

az első tumor már kétéves korában meg is jelent nála.

Ám akkor is és később is rendre könnyen kigyógyult a rákból. Jól reagált a gyógyszeres kezelésekre, a kemoterápiákra valamint a műtéti beavatkozásokra. Bár a daganatok időről-időre megjelentek, mégis viszonylag probléma mentesen volt képes legyűrni a kórt.

Ennek okára a nő vérének vizsgálata adta meg a magyarázatot. A vérsejtjeinek mintegy 30-40 százaléka abnormális számú kromoszómát hordoz, vagy túl sokat, vagy túl keveset. Elemzéseik során a kutatók azt találták, hogy az abnormális kromoszómaszámú sejtek jelenléte erős immunválaszt váltott ki a hagyományos kromoszómaszámú sejtekből, ami segíthetett az immunrendszernek felismerni és elpusztítani a rákos daganatokat, amikor azok keletkeztek.

A kutatók most a nő immunvédekezését tanulmányozzák, remélve, hogy sikerül azt lemásolni. A fokozott immunválasz ugyanis segítene megállítani a daganatok fejlődését. Egy ilyen kezelés hasonló lenne a a már létező immunterápiákhoz, amelyek célja a szervezet védekezőképességének fokozása, azért, hogy időben felismerje és elpusztítsa a rákos sejteket.