Nyitókép: HearttoHeart0225/Getty Images

Régi mobil a fiókban: robbanásveszély a lakásban

Infostart
2022. október 20. 05:10
A lítium-ionos akkumulátorok robbanhatnak, a jelenség mindegyik telefongyártó készülékeit érintheti.

Egyre több olyan beszámoló jelenik meg, amelyek szerint használaton kívüli, régi mobiltelefonok robbannak fel, ezek az akkumulátorproblémák olyan telefonokat érintenek, amelyeket nem használnak vagy töltenek rendszeresen – írja a hvg.hu.

A feltöltés nélküli telefon hirtelen tágulni kezd, és végül a felduzzadt akkumulátor miatt kettészakad, majd a telep felrobban vagy kigyullad. A jelenség oka, hogy a lítium-ion akkumulátorok kémiai reakciót alkalmaznak az energia előállítására.

Az akkumulátor öregedésével ez a kémiai reakció már nem fejeződik be tökéletesen, ami gázképződést eredményezhet, és ez az akkumulátor megduzzadásához vezethet. Ráadásul ha az akkumulátor belső rétegei nem tartják fenn a megfelelő elválasztást, akkor gázképződés, duzzanat és akár tűz is keletkezhet. A duzzanat annak az eredménye, hogy a részecskék beszorulnak az akkumulátor rétegei közé, és végül átlyukasztják a rétegeket elválasztó membránt. Ha a membrán sérült, a levegőben lévő nedvesség reakcióba léphet az akkucellával annak megduzzadását okozva.