Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Mesterséges intelligencián alapuló újítással rukkolt elő a Meta

Infostart
2022. október 12. 02:00
A fejlődés újabb lépcsőfokához érkeztünk: a mesterséges intelligencia videót is képes létrehozni szöveges instrukciók alapján.

A Meta hivatalosan novemberben indítja el a Make-A-Video nevű, mesterséges intelligencia alapú technológiát. A projekt lényege, hogy egy szöveges leírásból videó készüljön – írja a hvg.hu.

A Meta már bemutatta az ugyancsak mesterséges intelligencia alapú Make-A-Scene-t, amellyel fotorealisztikus illusztrációkat és mesekönyv-minőségű rajzokat lehet készíteni szöveges leírásokból.

A videós újítás még messze nem tökéletes,

mégis figyelemre méltó teljesítmény, ugyanis egy videó akár több ezer képből álló sorozat is lehet, így sokkal több adatra van szükség a gépi intelligencia betanításához. Ráadásul kevesebb nagyméretű videókészlet áll rendelkezésre, tehát a közeljövőben az ilyen projekteket a nagyobb erőforrással rendelkező vállalatok tudják majd megcsinálni.

A Meta több ilyen projekttel is kísérletezett már:

Mindenesetre a Meta mesterséges intelligenciája már több stílusban is készített már videókat. A videók egydimenziósak, a rajta szereplő figurák pedig csak egyféle dolgot csinálnak.

Ugyanakkor az újítás felveti a hamisítás kérdését, sőt a Meta is elismerte a fotorealisztikus videók készítésének veszélyeit.

Azt mondják, a vízjel hozzáadásával lehet ezt kiküszöbölni, amiből a néző rögtön tudja, hogy nem valódi videóról van szó. Kérdés azonban, mennyire jelenthet ez megoldást. Hiszen ha egy mesterséges intelligencia szövegből tud videót készíteni, akkor egy vízjel eltüntetése sem lehet probléma.