Nyitókép: MTI/AP/NASA

Napokon belül ritka közelségből láthatjuk a fényességbe borult Jupitert

Infostart
2022. szeptember 21. 22:45
A Naprendszer legnagyobb tömegű bolygója pályáján haladva szeptember 26-án a lehető legközelebb kerül a Földhöz. Az érdeklődők legutóbb 1963 októberében láthatták ennyire közel, és ilyen fényesen a bolygót.

Egyedülálló élményben lehet részünk, vasárnap ugyanis a Jupiter közel kerül a Földhöz, másnap pedig a Föld és a Nap közé kerül, és szokatlanul világos lesz. Az égi jelenségek egyedülálló alkalmat biztosítanak a bolygó jellegzetességeinek tanulmányozására – írja a Nasa közleménye alapján a space.com.

A hétfői szembenállás, más néven oppozíció során a Föld a Jupiter és a Nap közé kerül, ami erősen megvilágítja az égitestet. Az oppozíció jelensége a Jupiter esetében gyakran, 13 havonta fordul elő. A Jupiter és a Föld körülbelül évente egyszer közeledik egymáshoz. A hétfőn látható elrendezés azonban ritkán esik egybe egymással.

A Naprendszer bolygói ellipszisekben keringenek a Nap körül, így a Föld és a Jupiter különböző távolságokban keresztezik egymást. Míg a Földnek körülbelül 365 nap alatt kell megkerülnie a Napot, addig a Jupiter 4333 földi naponként, vagyis 12 földi évenként tesz meg egy pályát.

Az égi jelenség során a Jupiter mintegy 590 millió kilométerre közelíti meg a Földet.