Nyitókép: MTI/AP/CDC

Új tünetekkel, bármilyen fizikai kapcsolat útján terjed már a majomhimlő

Infostart
2022. július 24. 08:00
A nemi szerveken jelentkező sebek mellett a szájon vagy a végbélnyílás környékén jelentkező elváltozásokat azonosítottak a kutatók.

A kórházi kezeléshez vezető megbetegedésekhez kapcsolódó tüneteket tizenhat ország kutatói együttműködésének révén sikerült azonosítani a Queen Mary University of London vezetésével. A szakemberek célja az volt, hogy az eddiginél pontosabban tudják megállapítani a majomhimlő tüneteit a jobb diagnosztika érdekében.

A majomhimlőnek jelenleg nincs gyógymódja, és oltás is csak kis mennyiségben áll rendelkezésre a megbetegedés elleni védekezésre.

43 kórház 528 megfertőződésének alapján sikerült azonosítani a tüneteket, az érintettek 98 százaléka meleg vagy biszexuális férfi volt a Sky News cikke szerint.

A kutatók szerint a szexuális kontaktus a legvalószínűbb átviteli útvonal a legtöbb esetben, azonban a vírus bármilyen szoros fizikai érintkezés útján, aeroszolokkal, valamint akár ruházaton vagy más felületeken keresztül is átvihető.

Azt is leírták, hogy a kutatásban résztvevők sok olyan tünetet is mutattak, amelyek eredetileg nem szerepeltek a majorhimlő orvosi definíciójában.

"Ezen tünetek közé tartoznak a nemi szervi elváltozások és a szájban vagy a végbélnyíláson lévő sebek. A klinikai tünetek hasonlóak a szexuális úton terjedő fertőzésekhez, így könnyen téves diagnózishoz vezethetnek. A végbél- és szájüregi tünetek miatt többen kórházba kerültek a fájdalom és nyelési nehézségek miatt" – tették hozzá.

Kiemelték: fontos, hogy az orvosok tisztában legyenek ezekkel az új tünetekkel, így pontosabb diagnózisok születhessenek, amelyek a vírus terjedésének megfékezésében is nagy szerepet játszhatnak.