Nyitókép: Sven Hoppe/picture alliance via Getty Images

Július 14. - Emiatt a nap miatt kellett újradefiniálni az ember fogalmát

Infostart / MTI
2022. július 14. 06:50
Július 14-én ünnepeljük a Csimpánzok világnapját. Ez az a nap, amikor Dr.Jane Goodall Tanzániában 1960-ban megkezdte a vadon élő csimpánzok kutatását. "Ez az a nap, ami oda vezetett, hogy újra kellett definiálni az ember fogalmát. Egészen addig a tudósok azt hitték, hogy csak az ember képes eszközöket készíteni, eszközöket használni" - közölte a Jane Goodall Intézet Természet- és Környezetvédelmi Egyesület.

A csimpánz mára már veszélyeztetett fajjá vált. 100 évvel ezelőtt számukat 1-2 millió egyedre becsülték Afrika 25 országában. Manapság a legoptimistább becslések szerint 300 000 vadon élő csimpánzt találunk mindösszesen az egész afrikai kontinensen.

Az erdők újratelepítésével, a vadorzás beszüntetésével, a helyi közösségek természetvédelmi programokba való bevonásával, oktatásával, együttes erővel esélyt lehet biztosítani a csimpánzok számára a túléléshez - fogalmaz az egyesület. Hozzáteszik: a legnagyobb veszélyforrás rájuk nézve az ember, de az ember lehet a biztosítéka a fennmaradásuknak is.

A Jane Goodall Intézet országszerte családi programokkal, játékokkal, és online webináriummal ünnepli ezt a napot.