Nyitókép: takasuu/Getty Images

Egy kis házi kütyü életeket ment majd a lappangó szívbetegségekben szenvedőknél

Infostart / InfoRádió - Baumann-Tuka Nikoletta
2022. május 12. 07:11
A pitvarfibrilláció a felnőtteknél leggyakrabban előforduló szívritmuszavar, legsúlyosabb lehetséges következménye pedig a stroke. 

130 háziorvosi praxis kapott úgynevezett egycsatornás mobil EKG-készüléket az Oktató Családorvosok Magyarországi Kollégiumának szív- és érrendszeri betegségek visszaszorítását támogató pályázatán keresztül - tájékoztatta az InfoRádiót Vayer Péter, a kollégium elnökhelyettese.

"Az ilyen kis, könnyen használható, szaktudást nem igénylő, úgynevezett egycsatornás készülékeknek az az előnye, hogy a betegek kezébe adhatjuk, és akár ő ezt hazaviszi, és amikor úgy érzi, hogy valami furcsaság történik, van egy kis mellkasi nyomásérzés, fáradékonyság, fogja ezt a készüléket, és saját magának elindítja és készít egy EKG-regisztrátumot, ami a szív működéséről ad információt. Ha ezt elvégezte, a telefon tárolja az információt, ami aztán továbbküldhető a háziorvosnak, s ki lehet elemezni azt."

Vayer Péter szerint ez az innováció alkalmas lehet egy infarktust megelőző állapot felismerésére is.

"A mi célunk ezen eszközök kiadásával a pitvarfibrilláció megtalálása esélyének a növelése. Tudni kell azt, hogy az agyérkatasztrófák, stroke-ok hányadában az egyenetlen szívműködés húzódik meg. Ezzel a kis eszközzel jól meg lehet találni ezeket az állapotokat. Minél idősebb egy ember, annál nagyobb az esélye a pitvarfibrillációnak. Ha nem tudunk időben diagnózist felállítani, időben elkezdeni a kezelést, egy stroke is bekövetkezhet."

Az Oktató Családorvosok Magyarországi Kollégiumának elnökhelyettese elmondta azt is, hogy a pitvarfibrilláció a 60 év fölöttiek akár 3-5 százalékánál is előfordulhat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
EKG-pályázat, pitvarfibrilláció
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást