Nyitókép: 5./15 WEST/Getty Images

Két nagy adatrabló: YouTube és TikTok

Infostart
2022. február 11. 05:40
Egy friss tanulmány szerint a YouTube és a TikTok több személyes adatot gyűjt be a felhasználóiról, mint bármelyik más közösségi média alkalmazás.

A mobil marketinggel foglalkozó URL Genius az Apple iOS 15 operációs rendszerének alkalmazás aktivitás figyelőjét használta annak felmérésére, hogy melyik app mennyit kommunikál külső hálózatokkal. Azt találták, hogy a YouTube-nál és a TikToknál kiugró az érték, 14 kapcsolatot azonosítottak, míg a többi alkalmazásnál (Twitter, Telegram, Snapchat, Whatsapp többek között) 6 az átlag – írja a Portfolio.

A YouTube-nál 10-re rúgott a „first-party” kontaktok száma, vagyis amit a cég saját felhasználásra, közvetlenül a felhasználóitól gyűjt be, addig a TikTok esetén 13 „third-party” kontakt volt, amiről nem lehet tudni pontosan, hogy hol landol. A felmérés szerint az alkalmazások akkor is követték a felhasználók tevékenységét, amikor a tevékenységkövetés opció nem volt engedélyezve.

A felhasználók jelenleg nem láthatják, hogy milyen adatokat osztanak meg az alkalmazásfejlesztők harmadik féllel és azt sem, hogy hogyan használják az adataikat.

Az Egyesült Államok törekszik rá, hogy visszaszorítsa a TikTok használatát, bár Donald Trump betiltotta az alkalmazást, Joe Biden kormánya ismét engedélyezte. Az Egyesült Államok hadseregénél fennmaradt a tiltás, a kormányzati eszközökön sem lehet használni TikTokot.