Nyitókép: pixabay

Így keletkeznek a bolygók: magyar tudós vezetésével állítottak fel új hipotézist

Infostart / InfoRádió - Baumann-Tuka Nikoletta
2022. január 30. 20:42
Olyan fizikai folyamatot fedeztek fel, amely bolygóbölcsők sokaságát hozhatja létre a protoplanetáris korongban, ezzel lehetséges magyarázatot adva a Föld-szerű vagy a Jupiter méretű óriásbolygók keletkezésére.

Új bolygókeletkezési hipotézist alkotott meg egy magyar tudós által vezetett nemzetközi kutatócsoport. Olyan fizikai folyamatot fedeztek fel, amely bolygóbölcsők sokaságát hozhatja létre a protoplanetáris korongban, ezzel lehetséges magyarázatot adva a Föld-szerű vagy a Jupiter méretű óriásbolygók keletkezésére – mondta érdeklődésünkre Regály Zsolt, az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetének tudományos főmunkatársa, a nemzetközi kutatás vezetője.

„A fizikai folyamat lényege az, hogy a protoplanetáris korongokban, amikben a bolygók vélhetőleg keletkeznek, a gáz viszkozitása alapvetően befolyásolja a bolygókeletkezés folyamatát. A viszkozitásról korábban azt gondolták, hogy tulajdonképpen független attól, hogy a protoplanetáris korongban levő szilárd anyag, kis porszemcsék, ott vannak vagy sem. Mi azt gondoljuk, hogy ez nincs így, tehát

függ a por mennyiségétől a gáz viszkozitása, és ezt mi ebben a numerikus modellben figyelembe vettük.

Ennek az lett az eredménye, hogy a viszkozitásváltozás miatt kis anyagcsomók jelennek meg a korongban, ami összegyűjti a gázt, a port” – mondta el a kutatás vezetője.

Regály Zsolt hozzátette, hogy később ez a hely vélhetően egy bolygóbölcső lesz.

„Ez a korábbi modellekhez, hipotézisekhez képest azért írja le jobban a valóságot, mert azok a problémák, amelyek a korábbi modellekben előjöttek – legalábbis egy nagy részük –, ebben a modellben megoldódni látszik” – mutatott rá Regály Zsolt.

Az egyedülálló felfedezésről a kutatók az Angol Királyi Csillagászati Társaság havilapjában számoltak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Így keletkeznek a bolygók: magyar tudós vezetésével állítottak fel új hipotézist
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást