Nyitókép: MTI/AP/Keystone/Denis Balibouse

Az újrafertőződés eldöntésében segíthet egy ígéretes kutatás

Infostart
2022. január 27. 07:46
Olyan vérbiomarkereket azonosítottak, amelyek alapján meg lehet állapítani, hogy valaki először lett koronavírusos, vagy már újrafertőződésről van szó.

Az új koronavírus variánsok nagyobb kockázatot jelenthetnek az újrafertőződés szempontjából is. A Broad Institute, az MIT, a Harvard Medical School és a SpaceX vállalat szakértői által készített tanulmány arra mutatott rá, hogyan lehetne nyomon követni ezeket az eseteket, így segítve a gyors azonosítást és a reagálást.

A kutatók olyan immunológiai vérbiomarkereket mutattak ki, amelyek alapján megmondható, hogy a beteg elsőre kapta-e el a vírust – írja az mBio alapján a Portfolio.

Korábbi tanulmányok már igazolták, hogy a rézuszmajmok a SARS-CoV-2 fertőzésre az emberekéhez hasonló klinikai választ adnak. Most a kutatók olyan rézuszmajmok egy csoportját vizsgálták, amelyek korábban már megfertőződtek a vírussal. A vírus egy másik változatának tették ki őket, és vérmintákat vettek.

Az elemzés során talált biomarkerek közé tartozott a tüskefehérjéhez, a nukleokapszid fehérjéhez vagy a vírusrészecske más részeihez kötődő immunglobulin antitestek megnövekedett szintje. A vírus nagyobb dózisának kitett állatok magasabb SARS-CoV-2 immunglobulin-választ mutattak. Ezek az immunológiai jellemzők megkülönböztették az elsődleges fertőzést az újbólitól a majmok esetében.

A kutatók emberek vérmintáit is elemezték, és ez a vizsgálat megerősítette a rézuszmajmokon végzett kutatás eredményeit.