eur:
394.05
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Close up shot of a protective facial disposable mask on a white blanket at double bed in a room
Nyitókép: YakobchukOlena/Getty Images

Kiderült, melyik maszkban milyen messzire "leheljük" el a koronavírust

A koronavírus-járványban az egyik legfontosabb védőeszközünk az orrot és szájat eltakaró maszk. Friss eredmények érkeztek arról, melyik mennyire hatékony.

A University of Central Florida kutatói azt vizsgálták, a maszk mennyire képes megakadályozni a vírus terjedését, ha beszélgetünk, de azt is megnézték, milyen messzire terjedhetnek a nyálcseppek, ha valaki köhög mellettünk maszk nélkül, vászonmaszkban vagy orvosi maszkban - írja a DailyMail alapján a Blikk.

Emlékeztetnek: ahogy más légúti betegségekben, úgy a koronavírus esetén is a fertőzöttek apró, vírussal teli cseppeket bocsátanak ki, amikor lélegeznek, beszélnek vagy énekelnek.

Az eredmények szerint:

  • ha valaki maszk nélkül beszél, akkor akár 124 centiméterre is el képes elszórni a vírussejteket, ha pedig így köhög, ez a távolság 134 centiméter is lehet.
  • ha valaki egy egyszerű rongymaszkot hord, beszéd közben már csak 61, köhögés közben pedig 67 centiméter távolságba szórhatja szét a vírust.
  • ha valaki orvosi maszkot visel, beszélgetés és köhögés közben is csak 15 centiméterre képes eljuttatni a vírust.
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×