Nyitókép: ESA/YouTube

Látványos videó az űrt épp meghódító James Webb-űrteleszkópról

Infostart
2022. január 3. 20:16
Az űrtávcső december 25-én indult hosszú útjára a világűrben.

A NASA második igazgatójáról elnevezett űrtávcsővet többszöri halasztás után december 25-én bocsátották fel az Európai Űrügynökségnek (ESA) a Francia Guyana-i Kourouban lévő indítóállomásáról egy Ariane-5 rakéta fedélzetén.

Ahogy arról korábban az Infostart is beszámolt, a projektnek számos kockázatos fázisa van, de úgy tűnik eddig minden rendben zajlik. Ismeretes, az űrteleszkópnak a 6,5 méter átmérőjű főtükre és az árnyékoló ernyője nem fért el az Ariane-5 hordozórakéta rakterében, ezért összehajtogatva kellett becsomagolni a távcsövet.

Az ESA által megosztott mostani felvételt az Ariane-5 rakéta felső fokozatáról készítették, a videón a napelempanel kinyitása is megfigyelhető. A felvétel eredetileg nem volt túl jó minőségű, de a szakértőknek sikerült feljavítaniuk.

A 24.hu emlékeztet, hogy a JWST január végén éri majd el azt az 1,5 millió kilométerre fekvő régiót, ahol keringeni fog. Az űreszköz jóval távolabb fog elhelyezkedni, mint elődje, a mintegy 550 kilométerre keringő Hubble űrtávcső.