Nyitókép: Pixabay

Súlyos allergiás reakciók ellen nyújthat védelmet egy új gyógyszer

Infostart
2021. december 31. 08:30
Első európai országként Angliában engedélyezték.

Majdnem két évvel ezelőtt döntött úgy az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerhatósága (FDA), hogy engedélyezi a Plaforzia nevű gyógyszer használatát. A készítményt azoknál a gyerekeknél lehet alkalmazni, akik földimogyoró-allergiában szenvednek. A jelek szerint Anglia lehet az első európai ország, ahol szintén használhatják azt - írta a hvg.hu a Sky News beszámolója alapján.

A brit lap azt írta, az angliai Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) nemrég kötött megállapodást a szer használatáról.

Hangsúlyozzák, hogy

a kezelés nem gyógyítja ki az érintetteket az allergiából, sőt a lehetséges halálos kimenetelű mogyoróallergiás roham kockázata is fennmarad.

Az Európai Gyógyszerügynökség leírását is idézte a magyar portál, e szerint a Palforzia a 4-17 éves gyermekek, illetve a kezelés alatt felnőttkorúvá válók földimogyoró allergiájának kezelésére alkalmazott gyógyszer.

A készítményt csak szigorú orvosi felügyelet mellett lehet alkalmazni, mivel földimogyoró-port tartalmaz. A port az ételbe kell bekeverni, majd úgy bevinni a szervezetbe. Az adagot fokozatosan lehet növelni annak függvényében, hogy a szervezet miként reagál.

A brit engedélyben szereplők szerint hamarosan 600 angliai, 4 és 17 év közötti gyermek kezelését kezdhetik meg, utána pedig évente 2000 gyermeket kezelhetnek majd a Palforziával.