Nyitókép: Pixabay

Saját immunrendszere gyógyíthatott ki a HIV-ből egy argentin nőt

Infostart
2021. november 17. 10:40
Ő lehet a világon a második, akinek immunrendszere legyűrte a fertőzést: 2013-ban diagnosztizálták az állapottal, mostanra gyógyszert sem kell szednie.

A HIV-ből felgyógyult harmincéves anyáról Esperanza páciens néven beszélnek a kutatók lakhelyére, valamint a város nevének jelentésére – remény – egyaránt utalva.

"Élvezem, hogy egészséges vagyok, és a családom is. Nem kell gyógyszert szednem, és úgy élhetek, mintha az egész meg sem történt volna. Ez igazi privilégium" – nyilatkozott a stigma miatt névtelenséget kérő nő az NBC Newsnak.

Az esetből tanulmányt író kutatók szerint valódi reményt jelenthet az Esperanza páciens esete a világ 38 millió HIV-pozitív emberének. A nő a világon a második, akinél felmerülhet, hogy természetes immunitás útján sterilizáló módon gyógyult fel a fertőzésből.

Kemény dió a HIV gyógyítása

"Az emberi immunrendszer csodája, hogy ilyesmi történhet" – fogalmazott Xu Yu virális immonológus, aki az argentin Natalia Lauferrel együtt vizsgálta az esetet. Steven Deeks, a HIV gyógyításának módját kutató San Franciscó-i szakember szerint most már csak arra kell választ találni, hogy képes ilyesmire az immunrendszer, és miként lehet terápiásan beindítani a folyamatot más betegeknél is.

A tudósok a HIV gyógyításának bonyolult feladatát több fronton próbálják megoldani, többek között génterápiával, a vírus kiűzésével az úgynevezett rezervoárból, vagy a HIV sejtekben tartásával, illetve terápiás vakcinákkal, amelyek fokoznák a szervezet immunválaszát a vírussal szemben. A kutatók eddig két embert tudtak meggyógyítani terápiás úton, mindkét esetben bonyolult és veszélyes őssejt-transzplantációt végeztek a fertőzötteken.

A HIV-et rendkívül nehéz kiirtani a szervezetből,

mivel hosszú életű immunsejteket fertőz, amelyeket együttesen rezervoárnak nevezünk, és amelyek hosszú időt tölthetnek nyugalmi állapotban.

A vírus DNS-e, az úgynevezett provírus, amely ezekbe a sejtekbe van kódolva, a szokásos antiretrovirális kezelés figyelmét elkerüli: ez csak akkor képes megtámadni a vírust a fertőzött sejtekben, amikor azok aktívan újratermelik a vírust.

A másik gyógyult is nő

Yu augusztusban már publikált a Nature-ben egy tanulmányt 64 emberről, akinek szervezete képes volt antiretrovirális szerek használata nélkül is igen alacsonyan tartani a vírus osztódását. A tanulmány szerint az érintettek immunrendszere elpusztította azokat a sejteket, amelyek életképes HIV-vírust tudtak létrehozni, de azokat meghagyta, amelyek nem tudtak létrehozni élő HIV-vírust.

A ma már 67 éves, még 1992-ben megfertőződött Loreen Willenberg esetén ez annyira jól sikerült az immunrendszernek, hogy sejtjeinek milliárdjait szekvenálták, mégsem találtak benne már HIV-et. Az ő esete Yu szerint nagyban hasonlít az Esperazna páciensére. A virológus elmélete szerint a két nő szervezete különösen erős T-sejtes választ adott a vírusra.

Az Esperanza páciens esetében Yu 1,2 milliárd vérsejtben, illetve a nő 2020-as szülését követően nyert 500 millió placentasejtben kereste a HIV-et. A tavaly született gyermek HIV-negatív.

A közel kétmilliárd sejtben nem találtak életképes HIV-vírust.

Egy HIV-vel diagnosztizált személy akkor tekinthető funkcionálisan gyógyultnak, ha sejtjeiben megmaradt a vírus DNS-e, amely potenciálisan életképes új víruskópiákat hozhat létre, de ez mégsem történik meg kezelés nélkül sem. Ezt néha a HIV kezelés utáni kontrolljának vagy vírusremissziónak is nevezik. Számos dokumentált eset van olyan emberekről, akik abbahagyták az antiretrovirális kezelést, de a vírusterhelés évekig nem emelkedett testükben. Ez főként olyanokkal történhet meg, akik hamar elkezdik a terápiát megfertőződésüket követően.

Sterilizáló gyógyulás esetén a szervezetben sehol nincsen életképes HIV.

"Soha nem lehetünk száz százalékig biztosak abban, hogy egyáltalán nincs ép, működőképes vírus sehol a testében. Végső célunk, hogy amit ezektől a betegektől tanulunk, azt szélesebb betegpopulációra is átvigyük" – fogalmaz Yu.

Vannak reményt keltő esetek

Szintén inspirálóan hat a HIV-gyógyítás kutatására két olyan férfi esete, akiknél a kutatóknak sikerült a sterilizáló gyógyulást kiváltaniuk. Az amerikai Timothy Ray Brown és a Londonban élő Adam Castillejo akut myeloid leukémia, illetve Hodgkin-limfóma kezelésére őssejt-transzplantációt kapott olyan donoroktól, akiknek ritka genetikai rendellenesség miatt immunsejtjeik ellenállóvá váltak a HIV-vel szemben. Castillejo négy éve esett át a kezelésen, az esettanulmányát vezető kutató, Ravindra K. Gupta szerint már kijelenthető, hogy meggyógyult. Brown 2020-ban elhunyt, mivel leukémiája kiújult.

Björn Jensen, a Düsseldorfi Egyetemi Kórház kutatója 2019-ben az úgynevezett düsseldorfi páciens kapcsán is hasonló kezelésről beszélt. A férfi szervezetében továbbra sincs jelen HIV.