Nyitókép: Claudio Ventrella/Getty Images

Gyógyszerkutató: két újfajta koronavírus elleni szer már a célegyenesben van

Infostart / InfoRádió - Domanits András
2021. november 17. 14:34
Molnupiravir, paxlovid - ezekkel a nevekkel kell és érdemes is megbarátkoznunk. Hogy melyik mire lehet jó, arról Mátyus Péter gyógyszerkutató beszélt az InfoRádióban.

Két új koronavírus betegeknek szánt gyógyszer nemzetközi engedélyeztetése közeledik a végéhez, amivel nemsokára a mindennapokban is használhatóvá válnak, azonban csupán kiegészítő kezelésként - hangsúlyozta érdeklődésünkre Mátyus Péter gyógyszerkutató.

"Az oltás, előre bocsátom, mindenek előtt és mindenek felett jelenti a végső megoldást, ha valóban eljutunk arra a szintre, amely már a társadalmi védettséget biztosítani tudja. Ám

változatlanul szükség van az egyéb fegyvertárra, hiszen most is érzékeljük, hogy a helyzet mennyire súlyos, és valószínűleg még súlyosabbá is válhat"

- szögezte le a kutató.

Az egyéb fegyvertárnak részei tehát a gyógyszerek, ebből a szempontból pedig az utóbbi időben jelentős fejlemények is történtek.

"Azt hangsúlyoznám, hogy az oltás és a gyógyszer között az és a megfelelő kötőszó, nem pedig a vagy" - jelentette ki.

A két, végső engedélyeztetés előtt álló, hamarosan széles körű alkalmazásra kerülő gyógyszerről elmondta:

  1. molnupiravir: egy multinacionális gyár és egy biotech üzem együttműködésével született szer; úgy tűnik már idén rendelkezésre állhat akár Magyarországon is
  2. paxlovid: a Pfizer által előállított készítmény.

Ezek lehetnek az első, világviszonylatban is rendelkezésre álló antivirális szerek a koronavírus-ellátásban.

"Jelentőségük abban óriási, hogy a fertőzés kezdeti szakaszában lehetnek sikeresek, ezzel a kórházba vagy súlyos állapotba kerülést, illetve a halálos szövődmények kialakulásának esélyét lehet nagyon jelentősen mérsékelni" - fogalmazott Mátyus Péter.

A megelőzés lehetőségéről is beszélt: azokban a háztartásokban, ahol fertőzött beteg él, a többiek megfertőződését a két gyógyszer akadályozhatja, de ennek klinikai vizsgálata még zajlik.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Koronavírus-gyógyszerek az oltás mellé - Mátyus Péter
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást