Nyitókép: Instagram

Kirk kapitány ma tényleg az űrbe megy

Infostart
2021. október 13. 12:13
A kilencven éves William Shatner lesz a legidősebb ember, aki a világűrbe juthatott.

A képzelet és a valóság ma különös kapcsolatba kerül egymással: a Star Trek filmek James T. Kirk kapitányának megformáltja, a kilencven esztendős hollywoodi színész, William Shatner a tervek szerint magyar idő szerint ma délután 16 órakor elindul az űrbe. A kilövés Texasban lesz, három társával együtt egy tízperces utazás részese lehet.

Ennek során 100 kilométeres magasságba jut majd el a Jeff Bezos, az Amazon tulajdonosa által létrehozott Blue Origin társaság New Shepard nevű kapszulájában. Meg fogja tapasztalni a súlytalanság állapotát, és látja majd a Föld görbületét is a magasból.

Négyesben emelkednek fel

"Szeretném látni az űrt és fentről a Földet. Látni akarom, mit kell tennünk megmentése érdekében. Olyan perspektívát akarok, amit még nem mutattak meg nekem" - mondta a kanadai sztár a hét elején a az úttal kapcsolatosan újságíróknak.

Shatner útitársai Audrey Powers, a Blue Origin alelnöke, Chris Boshuizen, a Planet nevű, földi képalkotó műholdakkal foglalkozó vállalat társalapítója és Glen de Vries, a Dassault Systèmes francia egészségügyi szoftvercég vezetője lesznek.

Néhány napos kiképzést is kaptak az út előtt,

bár valójában azon túl, hogy élvezik a kilátást, nem kell semmit sem tenniük majd a teljesen automata módon működő kapszulában ülve.

Fel kellett készülniük az űrre

Nicholas Patrick, a Blue Origin repülési igazgatója szerint a kvartettnek azonban tudnia kell, hogy mit kell tennie vészhelyzet esetén, és fel kell ismernieük az űrrepülés szokásos zökkenőit és zaját, hogy ne ijedjenek meg attól.

"A harmadik dolog, amit a képzés megtanít a legénységnek, az az, hogy hogyan viselkedjenek nulla gravitáció esetén, hogyan mozogjanak a kabinban anélkül, hogy egymásnak ütköznének vagy rugdosnák egymást, milyen kapaszkodókat használjanak, milyen dolgokra számíthatnak és hogyan reagáljanak ezekre" - magyarázta a NASA egykori űrhajósa.

A New Shepardnak ez lesz a második útja emberekkel a fedélzeten:

az első, július 20-i alkalommal Jeff Bezos és testvére, Mark, egy holland tinédzser, Oliver Daemen és Wally Funk volt a fedélzeten. Funk 82 évesen repült az űrbe, a legidősebb személy rekordját azonban most átadja Shatnernek.

Vádak a cég ellen

A kilövésre akkor kerül sor, amikor a Blue Origint azzal vádolják, mérgező munkakultúrával működik és nem tartja be a megfelelő biztonsági protokollokat. A volt és jelenlegi alkalmazottak által, többnyire névtelenül megfogalmazott vádakat a cég határozottan tagadta.

"Egyszerűen nem ezt tapasztaltam a Blue-nál. Rendkívül alaposak vagyunk az első napoktól kezdve mostanáig. A biztonság mindig is a legfőbb prioritásunk volt" - kontrázott Audrey Powers, aki a küldetésekért és a repülési műveletekért felelős.

Érdekesség, hogy bár William Shatner az első ember, aki a Star Trek világűréből a valóságba jutott, de három NASA-asztronauta már megtette az ellenkező utat.

Mae Jemison a Star Trek: A következő generáció című tévésorozat egyik epizódjában, Mike Fincke és Terry Virts pedig a Star Trek előzménysorozat, az Enterprise utolsó epizódjában tűnt fel.

Ugyancsak kapcsolatot teremtett az űrrel Gene Roddenberry, a franchise megalkotója és James Doohan színész, aki Montgomery Scotty Scottot alakította az eredeti, hatvanas évekbeli sorozatban és az azt követő filmekben. Mindkét férfi hamvait az űrbe küldték.