Nyitókép: Pixabay

Forradalmi változás jön az időjárás-előrejelzésben

Infostart
2021. október 13. 05:00
Az új rendszer már a következő két óra időjárási esemlnyeit is 89 százalékos pontossággal megállapítja.

A klímaváltozás miatt egyre sürgetőbb az olyan időjárási rendszerek létesítése, amelyek gyorsabban dolgoznak a klasszikus megoldásoknál. Részben ezért kezdett kísérletekbe a DeepMind kutatóintézet az Exeteri Egyetemmel és a brit meteorológiai szolgálattal (Met Office). A kutatók egy olyan metódust dolgoztak ki a BBC szerint, ami rövid távon is elég pontosan működik. A hangsúly pedig ezen van: míg ugyanis a jelenleg használt rendszerek csak a hat óra múlva bekövetkező változásokat képesek érzékelni, az új találmány már az elkövetkező két óra eseményeit is látja – írja a hvg.hu.

A rendszer sokat segíthet az emberéletek és a vagyontárgyak megóvásában is, hiszen lehetőséget ad arra, hogy a lakosság felkészülve várja egy akár komolyabb vihar érkezését is. Márpedig a rendszer 89 százalékos pontossággal képes megjövendölni az időjárásbeli változásokat.

A DeepMind elárulta, hogy 2016 és 2018 között készült radarképekkel okosította a rendszert, amely elemzi az elé rakott mintákat, az így kinyert információt pedig elraktározza. A kutatók hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a metódus továbbra is kísérleti jellegű, de már ilyen állapotában is rengeteget segít a meteorológusoknak: kevesebb adatot kell áttekinteniük, illetve értelmezniük, és több időt tölthetnek az előrejelzések következményeinek kiértékelésével.

A rendszert kidolgozó DeepMind 2014 óta a Google tulajdonában van.