Nyitókép: Benyamin Ahmed

Mesés vagyonra tett szert bálnás képeivel egy 12 éves fiú

Infostart
2021. augusztus 30. 13:22
Egyre nagyobb trendnek örvend az NFT (non-fungible token), azaz a digitális alkotásokhoz tartozó tulajdonjog értékesítése.

A BBC egy londoni fiú, Benyamin Ahmed történetét ismerteti, aki bálnákról készült számítógépes rajzok eladásából szerzett tízmilliókat – írja a Hvg.hu.

A kisfiú egészen kicsi kora óta foglalkozik programozással, amibe édesapja biztatására kezdett bele. A kódírás mellett viszont a gépi rajzolás is érdekelte Ahmedet, aki először Minecraft-témájú képeket generált egy programmal, majd emojikhoz hasonló bálnákat kezdett alkotni, szintén digitális technikával. A bálnák színes képek előtt jelennek meg, és mindegyik rendelkezik valamilyen egyedi kiegészítővel. A korábbi munkái után ezeket értékesítésre kínálták, és olyannyira elnyerték a közönség tetszését, hogy Ahmed a nyári szünidő alatt 290 ezer font (vagyis mintegy 119 millió forint) értékben adott el belőlük.

A bálnás NFT-kért cserébe Ethereumot, egy kriptopénzfajtát kapott a fiú, a digitális pénzt egy erre szolgáló, biztonságos (online) pénztárcában tárolják.

A BBC megszólaltatta Charles Allsoppot, a Christie's aukciósház egykori munkatársát, aki szerint az NFT-k vásárlásának semmi értelme, és csak pillanatnyi őrületről van szó, mert egy ilyen tokennel nem kap fizikai formában elérhető terméket a vásárló, csupán a digitális aláírást, hogy az az övé.

A hasonló eladások egyre gyakoribbá váltak az utóbbi időben, nemrég például épp az ősinternet kódját árverezte el a Christie's aukciósház, ez szintén NFT-ként került új tulajdonosa birtokába. NFT-s alkotás magyar múzeum tulajdonában is van már, erről az Infostart is beszámolt korábban.