Nyitókép: Pexels.com

Skizofréniát okozhat a túl sok marihuána

Infostart
2021. július 23. 09:30
Egy dán kutatás szerint az elmúlt 25 évben egyre több olyan esetet fedeznek fel, amelyben a skizofrénia kialakulásáért a mértéktelen marihuánafogyasztás is felelhet.

A legrégebbi, 1995-ös adatok a skizofrénia-diagnózisoknak mindössze két százalékához lehetett túlzott marihuánafogyasztást kötni: 2000-re ez 4, 2010-re pedig 8 százalékra ugrott.

"Rendkívül fontos hangsúlyozni, hogy mind a mi tanulmányunk, mind más tanulmányok hangsúlyozzák, hogy a kannabiszhasználat nem ártalmatlan" - mondta el a CNN-nek Carsten Hjorthøj, a koppenhágai Mentális Egészségügyi Kutatóközpont docense, a JAMA Psychiatry című orvosi folyóiratban megjelent tanulmány egyik szerzője. "Sajnos vannak arra utaló bizonyítékok, hogy a kannabiszt egyre inkább ártalmatlan anyagnak tekintik. Ez sajnálatos, mivel

összefüggéseket látunk a skizofréniával, a rosszabb kognitív funkciókkal, a szerhasználati zavarokkal

és más problémákkal" - írta Hjorthøj.

Kockázati tényezőt jelenthet a kannabisz

Korábbi kutatások is utaltak arra, hogy a marihuánafogyasztás összefüggésben állhat a skizofrénia kialakulásával, főként a túlzó fogyasztás. Számos kutató feltételezi, hogy a kannabiszhasználat más kockázati tényezőkkel kölcsönhatásban okozhatja a betegséget.

"Természetesen eredményeinket máshol is meg kell erősíteni, mielőtt határozott következtetéseket vonhatnánk le" - folytatta Hjorthøj. "De eléggé biztos vagyok benne, hogy hasonló mintázatokat fogunk látni azokon a helyeken, ahol a kannabisz problémás használata nőtt, vagy ahol a kannabisz potenciaértéke nőtt, mivel számos tanulmány arra utal, hogy valószínűleg a nagy potenciaértékű kannabisz a skizofréniával való összefüggés mozgatórugója."

Milliókat érinthet

Emberek tízmilliói fogyasztanak marihuánát világszerte: a könnyű drog több országban engedélyezett..

Világszerte nő a használók és a túlzott mértékben használók aránya.

A problémás marihuánafogyasztás esete akkor áll fenn, ha

  • a fűvel szemben tolerancia alakul ki;
  • a tervezettnél nagyobb mennyiségben vagy hosszabb ideig tart annak használata;
  • a használó képtelen a fogyasztás csökkentésére;
  • sok időt tölt a kannabisz beszerzésével, használatával vagy a kannabisz hatásaiból való felépüléssel;
  • fontos tevékenységeit és kötelezettségeit feladja a kannabisz javára;
  • és a kábítószer folyamatos használata a negatív következmények ellenére.

Nincs gyógymód a skizofréniára

A skizofrénia súlyos, krónikus és fogyatékosságot okozó mentális rendellenesség, melynek tévképzetek és hallucináció is a tünetei közt találhatók. Világszerte 20 millió embert érint, gyógymódja nincsen, tünetei kezelhetők. A dán kutatás eredményei magyarázhatják, miért nő előfordulásának gyakorisága, igaz, vannak, akik vitatják a kannabisszal való összefüggést. A kutatásban olyan személyeket vizsgáltak, akik túlzott kannabiszfogyasztás diagnózisá val állnak kezelés alatt, de kutatók szerint sok olyan szerhasználó van, aki annak ellenére sem keres segítséget, hogy függővé vált.