eur:
394.44
usd:
370.23
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Egészségügyi dolgozó mintát vesz egy férfitől koronavírus-teszthez egy mobil koronavírus-tesztállomáson a dániai Ishoejben 2021. február 23-án. Mintavétel közben a páciensek zenét hallgathatnak a villogó fényekkel megvilágított buszban.
Nyitókép: MTI/AP/Ritzau/Mads Claus Rasmussen

Megtalálták, miért lehet hónapokig pozitív a PCR-teszt

A járvány kezdete óta vannak olyanok, akik hónapokkal felgyógyulásuk után is pozitív tesztmintát adnak élő vírus nélkül: most fény derülhetett az okra.

Az MIT kutatója, Rudolf Jaenisch biológusprofesszor arra jutott, hogy a SARS-CoV-2 vírus genetikai szekvenciái egy reverz transzkripciónak nevezett folyamat révén beépülhetnek a gazdasejt genomjába. A genom ezen szakaszai ezután RNS-ekké "olvashatók", amelyeket PCR-teszttel ki lehet kimutatni – írja a MedicalXpress.

Bármilyen meglepőnek is hangzik az elmélet, a SARS-CoV-2 nem az egyetlen vírus, amely integrálódik az emberi genomba. DNS-ünk mintegy nyolc százaléka ősi vírusok maradványaiból áll. Egyes vírusok, az úgynevezett retrovírusok az emberi DNS-be való integrálódásra támaszkodnak, hogy szaporodni tudjanak.

"A SARS-CoV-2 nem retrovírus, ami azt jelenti, hogy nincs szüksége reverz transzkripcióra a replikációjához – mondja Liguo Csang, Jaenisch kollégája. – Nem retrovírusos RNS-vírus szekvenciákat azonban számos gerinces faj, köztük az ember genomjában is kimutattak."

A kutatók elkezdték tehát azt kutatni, hogy vajon az új koronavírussal is létrejöhet-e ez a típusú integráció. Emberi sejteket fertőztek meg koronavírussal a laboratóriumban, majd két nappal később szekvenálták a fertőzött sejtek DNS-ét, hogy kiderítsék, az tartalmazza-e az a vírus genetikai anyagának nyomait. Három különböző szekvenálási technikával is dolgoztak, és

minden mintában találtak vírusos genetikaianyag-töredéket:

azt hangsúlyozták, hogy ezek egyike sem volt elegendő ahhoz, hogy újra élő vírus jöhessen létre.

Lehetséges, hogy csak nagyon kevés emberi sejtben fordul elő vírusintegráció: egy másik, a gazdasejt genomjába integrálódó RNS-vírus esetében a fertőzött sejteknek csak a töredéke – 0,001 és 0,01 között – tartalmazott integrált vírus-DNS-t. A SARS-CoV-2 esetében az integráció gyakorisága az emberben még nem ismert. "Az integrálódó sejtek töredéke nagyon kicsi lehet" – mondja Jaenisch, hozzátéve, hogy a megfertőződött emberek sáma ugyanakkor már nagyon magas, így sokakat érinthet a kérdés.

A jövőben a kutatók azt tervezik, hogy megvizsgálják, a SARS-CoV-2 genetikai anyagának töredékeit a sejt fehérjékké tudja-e alakítani.

"Ha igen, és immunválaszt váltanak ki, az folyamatos védelmet nyújthat a vírus ellen"

– mondja Csang.

Azt is szeretnék megvizsgálni, hogy ezek az integrált DNS-szakaszok felelhetnek-e az autoimmun következményekért, amelyeket egyes koronavírusos betegek tapasztalnak. "Jelenleg csak találgatni tudunk – mondja Jaenisch. – De egy dolgot biztosan tudunk. A hosszan pozitív PCR-tesztekért ez a jelenség felel."

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×