eur:
395.72
usd:
372.02
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Shaun F Pixabay

A lezárásokat is elkerülhetővé teheti egy új figyelmeztetőrendszer

A szennyvízadatokat az oltásfelvételi hajlandósággal kombinálva számíthatja ki a rendszer, hogy hol van meg az esélye a járvány ismételt fellobbanásának.

A projektnek köszönhetően a jövőben kiszámíthatóbbá válik a pandémia további menete, a kitöréseket hamar észlelni és kezelni lehet, megjósolhatóbb, hol és mikor lesznek nagy nyomásnak kitéve a kórházak és fókuszáltabb hozzáférést tesz lehetővé az oltásokhoz. Egy ilyen rendszerre annak ellenére is szükség lesz, hogy a világ több területén is előrehaladott már az immunizáció, amely csökkenti a terjedést, de az új variánsok mindig ismeretlent jelentenek az egyenletben – írja a MedicalXpress.

A projekt Edinburgh, Glasgow és Stirling egyetemei mellett a Skót Környezetvédelmi Ügynökség és a Scottish Waste közös munkája. A szennyvízben folyamatosan monitorozzák a koronavírus örökítőanyagának megjelenését: ez az anyag nem képes megfertőzni ugyan senkit, ugyanakkor árulkodik arról, ha egy környéken emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma. Ezt a valós időben elérhető adatot és a jelenleg a koronavírus terjedésének kiszámítására használt modelleket használják a rövid- és középtávú előrejelzések elkészítéséhez. Szakértők szerint hosszú távú előrejelzések akkor készíthetők, ha több adat áll majd rendelkezésre a vakcina által kiváltott és a természetes immunitásról, a védettség elvesztéséről és azokról a területekről, ahol a vakcinák felvétele alacsony volt.

Az Edinburgh-i és a Stirlingi Egyetem csapatai felmérést végeznek a vakcinákhoz való hozzáállásról és könnyű hozzáférésről. Korábbi adatok szerint a deprimált területeken nagyobb volt a koronavírusos esetek száma, felmérések pedig arra is utalnak, hogy az oltási hajlandóság ezeken a területeken alacsony.

"Bár mindannyian reménykedünk abban, hogy a koronavírust idén nyáron felszámoljuk, reálisabb lehetőség, hogy a rendszeres helyi járványkitörések kezelésének módját keressük meg. A mi célunk az, hogy stratégiákat határozzunk meg, amelyek megmutatják, hol vannak ilyen kitörések, melyeket helyi ellenőrzési intézkedések bevezetésével szeretnénk kezelni. Ennek egyik kulcsa annak megértése, hogy az oltott emberek száma földrajzilag hogyan változik, mivel

a nagyobb számú védtelen egyént tartalmazó közösségekben helyi járványkitörések alakulhatnak ki.

Egy olyan télen, amikor az influenza és más szezonális fertőzések is megterhelik az erőforrásokat, e járványok ellenőrzése döntő fontosságú lehet a további zárlatok elkerülése szempontjából" – mondta Rowland Kao professzor, az Edinburgh-i Egyetem vezető kutatója.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×