eur:
393.83
usd:
365.63
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Oltáshoz előkészített Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcinája az időseket gondozó Észak-Borsodi Integrált Szociális Intézmény Ózdi Otthonában 2021. február 13-án.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Már egy oltás is jelentősen csökkenti a súlyos megbetegedés esélyét

Az amerikai járványügyi hivatal, a CDC adatai alapján egy oltás 64, kettő pedig 94 százalékos hatékonysággal tudta kivédeni, hogy a 65 év fölöttiek kórházba kerüljenek koronavírussal.

A klinikai kísérletek eredményeivel tökéletesen megegyező következtetésre azt követően jutottak a CDC szakemberei, hogy 417, január és március közt új koronavírussal kórházba került ember esetét vizsgálták meg – írja a CNBC.

"Ez a több helyszínen, valós körülmények között végzett értékelés azt sugallja, hogy a védőoltás sikeresen előzi meg a kórházi kezelés szükségességét a koronavírussal fertőzött, 65 évesnél idősebb felnőttek körében. A védőoltás kritikus fontosságú eszköz a súlyos koronavírusos esetek számának csökkentésére a magas kockázatú csoportokban" – írta a CDC.

Felszabaduló kórházak

Az eredmények ismét bebizonyítják a koronavírus elleni védőoltások előnyeit, egyben megerősítik a korábbi, azzal kapcsolatos adatokat, miszerint

az idős amerikaik körében azóta, hogy elérhetők a védőoltások az Egyesült Államokban, nagy mértékben csökkent a koronavírussal kórházba kerülők száma.

Az USA-ban a 65 év fölöttiek 81 százaléka kapott már legalább egy adag oltást, 67 százalékuk pedig már teljeskörűen immunizált.

Milliókat oltanak be naponta

A CDC igazgatója, Rochelle Wolensky a frissen közölt adatok alapján úgy nyilatkozott: nagyon jó híreket kaptak, melyek a közösségek és a kórházak számára is biztatók, mivel az intézmények túlterheltségét meg fogja szüntetni az oltás, ha továbbra is a jelenlegi úton halad az ország. "Ez azt jelenti, hogy a kórházak személyzete, ágyai és szolgáltatásai elérhetők lesznek azok számára, akiknek másféle egészségügyi problémák miatt van szükségük rá" – fogalmazott.

Az USA-ban jelenleg naponta 2,7 millió embert oltanak be:

AnthonyFauci, az ország egészségügyi főtanácsadója arról beszélt a közelmúltban, ha ez az ütem a továbbiakban is tartható lesz, az amerikai járványban heteken belül fordulópont fog bekövetkezni.

"Nem arról beszélek, hogy nem lesz több új megbetegedés. Ha klasszikus nyájimmunitást várunk, arra még várnunk is kell. De ez nem jelenti azt, hogy nem fog jelentősen csökkenni a fertőzések száma naponta, és hogy ne csökkenne jelentősen az összes többi paraméter, a kórházi kezelések és a halálesetek száma is" – fogalmazott Fauci.

Fény az alagút végén

Az Egyesült Államokban közel 33 millióan kapták el eddig a SARS-CoV-2-t, 588 ezer állampolgár pedig bele is halt a fertőzésbe április 29-i adatok szerint. Az aktív esetek száma a Worldometers szerint jelenleg is megközelíti a hétmilliót, naponta több tízezer új megbetegedést jelentenek, és a halottak száma közel van a napi ezerhez. Január közepén ugyanakkor a holtak száma majdnem elérte a 4500-at, az új esetek száma pedig több százezres volt. Azóta stabilan csökkennek mind az új esetek, mind a halálozások, a járvány szelídül, jelenleg az októberi értékekhez közeli állapoton van.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×