Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Kanadában már a 12 év felettieket is olthatják Pfizerrel

Infostart
2021. május 5. 17:01
Az ország egészségügyi hatósága engedélyezte a 12-15 éves korosztály oltását.

A Health Canada, az ország egészségügyi hatósága engedélyezte, hogy a Pfizer koronavírus-vakcinájával a jövőben a 12 évnél idősebbeket is beoltsák. Korábban az oltóanyagot 16 éves kor felettieknél alkalmazták Kanadában – írja az AP. Kanadában jelenleg 34 százalékos az átoltottság, májusban 10 millió embert terveznek beoltani.

Az amerikai gyógyszerhatóság várhatóan a jövő héten hoz hasonló döntést, és így ezt a korosztályt is be lehet oltani az őszi iskolakezdés előtt.

A Pfizer alig egy hónapja jelezte, hogy vizsgálatai szerint az oltóanyaga alkalmas a fiatalabb korcsoportok immunizálására is. A márciusi tanulmány szerint egy 2260 fős önkéntes teszten egyetlen megbetegedés sem történt, miközben a placebóval beoltott kontrollcsoportban 18-an fertőződtek meg. A mellékhatások azonosak voltak a felnőtteknél tapasztaltakkal, láz, hidegrázás, fáradtság, elsősorban a második adag után. A vizsgálat még nem zárult le, két évig követik a tesztalanyokat, hogy a hosszú távú negatív hatások is ki tudják zárni.