Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Összehasonlították két vakcina immunválaszát, itt vannak az adatok

Infostart
2021. április 20. 05:20
Mindkét vakcina rengeteg antitestet vált ki már az első oltás után is, de az AstraZeneca oltás sokkal erősebb sejtes immunválaszt vált ki, mint a Pfizer.

A Pfizer és az AstraZeneca COVID-19 vakcina egy adagja után időseknél azonos ellenanyag-termelődést tapasztaltak kutatók, de az AstraZeneca oltás után kiterjedtebb és erősebb a sejtes immunválasz – írja az egeszsegkalauz.hu.

A Preprints with Lancet oldalon megjelent angliai tanulmány szerint 165 idős, 80-96 éves embernél hasonlították össze a két oltás első adagját követő ötödik héten az adaptív immunválasz mutatóit. Ez azért is figyelemreméltó, mert két teljesen más elven működő oltóanyagról van szó: a Pfizer/BioNTech egy mRNS, míg az AstraZeneca vakcina adenovírus vektor alapú vakcina.

A Pfizer vakcina SARS-CoV-2 tüskefehérje elleni antitestválasza az oltottak 93 százalékában (medián ellenanyagtiter: 19,3 E/ml), míg az AstraZeneca vakcina esetén az oltottak 87 százalékában (medián ellenanyagtiter 19,6 E/ml) mutatták ki.

A tüskefehérje-specifikus T-immunsejt választ a Pfizer/BioNTech vakcinával oltottak 12 százalékánál, míg az AstraZenecával oltottak 31 százalékánál észlelték, és az AstraZeneca-vakcina esetében a válasz medián értéke háromszorosan haladta meg az Pfizer/BioNTech vakcinánál megfigyeltet.

Az is bebizonyosodott, hogy az oltások utáni immunválaszt egy korábbi Covid-fertőzés befolyásolja: korábbi fertőzés esetén az immunválaszok erősebbek voltak.