eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pexels.com

A halak alakját is megváltoztatja, amit a vizeinkbe engedünk

A természetes vizekben lévő gyógyszerhatóanyagok befolyásolhatják a halak test- és pikkelyalakját – állapították meg a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kutatói a budapesti agglomeráció kisvízfolyásaiból vett minták alapján. Az InfoRádió Staszny Ádámot, az egyetem Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézetének munkatársát kérdezte.

A vizsgálat a Nemzeti Versenyképességi és Kiválósági Program keretében valósult meg, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) vezetésével és az akkor még Szent István Egyetem, ma már Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem részvételével. A kutatás célja a főváros térségében található kisvízfolyásokban és a Dunban található mikroszennyezők, alapvetően a gyógyszerhatóanyag-maradványok felmérése volt. Hasonló jellegű vizsgálatokra Magyarországon korábban még nem került sor.

A vizsgálat eredményéről az egyetem Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézetének munkatársa az InfoRádiónak elmondta, az említett vizekben mért

gyógyszermaradványok koncentrációja viszonylag alacsony,

általában nem haladják meg a nanogramm per liter mennyiséget, ugyanakkor számos fajtája van jelen: összesen 54-félét mutatak ki. Ennél azonban lényegesen hosszabb volt a projekt egésze során kimutatott hatóanyagok listája – tette hozzá Staszny Ádám.

A maradványok között megtalálhatók a fájdalomcsillapítóktól kezdve a szív- és érrendszeri betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek hatóanyagán át a különféle hormonkészítményekig minden, még az állatok kezelésére használt gyógyszerek is. Ezek a legnagyobb mennyiségben azért kerülnek az élővizekbe, mert a jelenleg használatos szennyvíztisztítási technológiák nem alkalmasak arra, hogy ezeket az apró molekulákat kiszűrjék.

A mintavételezés a budapesti agglomeráció kisvízfolyásaiból történt (Fotó: Dr. Ferincz Árpád)
A mintavételezés a budapesti agglomeráció kisvízfolyásaiból történt (Fotó: Dr. Ferincz Árpád)

Staszny Ádám hozzátette: az egyes gyógyszerek forgalomba hozatalát számos, szigorú szabályokhoz kötött vizsgálatoknak kell megelőznie. Köztük az úgynevezett nem célszervezetekre vonatkozó hatásukat illetően is, ennek keretében mindenféle élőlényeket vizsgálnak, többek között halakat is. Mindezzel csak az a probléma – fűzte hozzá a szakember –, hogy az adott molekulát, hatóanyagot csupán rövid, egy-két generáción keresztül vizsgálják egy bizonyos koncentrációgörbe mentén, miközben

a kisvízfolyásokban számtalan ilyen maradvány található.

De persze egy több mint félszáz hatóanyagból származó mixnek ökotoxikológiai módszerekkel történő letesztelése gyakorlatilag kivitelezhetetlen.

Sajnos a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatói vizsgálata pedig talált hatást, tehát egyértelműen befolyásolja a vízi élőlények életét az, amit vizekbe engedünk – mondta a szakember.

Többek között alakbeli változást mutattak ki a halak pikkelyében.

„A módszert úgy kell elképzelni, mint a különféle amerikai filmekben az arcfelismerést: bizonyos jól meghatározható pontokat vesz fel az ember az adott digitális képen, és az eltérések megmutatják, van-e különbség az alakban.”

A képen az ezüstkárász (A), a bodorka (B) és a domolykó (C) sematikus képe és szkennelt pikkelye látható a rajtuk felvett mérőpontokkal, amik egymáshoz viszonyított elhelyezkedése jellemzi az alakot (Forrás: Dr. Staszny Ádám)
A képen az ezüstkárász (A), a bodorka (B) és a domolykó (C) sematikus képe és szkennelt pikkelye látható a rajtuk felvett mérőpontokkal, amik egymáshoz viszonyított elhelyezkedése jellemzi az alakot (Forrás: Dr. Staszny Ádám)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×