Nyitókép: pexels

Nagy ugrás jön a rákbetegségek gyógyításában

Infostart / InfoRádió - Rozgonyi Ádám
2021. február 7. 11:13
Egyre nagyobb hatékonysággal gyógyíthatók az onkológiai betegségek – mondta az InfoRádiónak az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatója. Holchacker Péter hozzátette: Európában éves szinten több mint 3000 milliárd forintnak megfelelő forrást fordítanak a kapcsolódó orvostudományi kutatásokra és gyógyszerfejlesztésekre.

Évente csaknem hárommillió daganatos megbetegedést regisztrálnak Európában, ez a szám akár a negyedével is nőhet a következő évtizedekben – mondta az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatója annak kapcsán, hogy csütörtökön volt a rákellenes világnap.

Holchacker Péter kifejtette: a rák mint az egyik legrettegettebb betegség, a mostani, koronavírussal terhelt időszakban is a legnagyobb számban járul hozzá a halálozásokhoz, de az elmúlt időszak orvostudományi erőfeszítéseinek hála a daganatos betegségeket egyre hatékonyabban lehet gyógyítani.

Ezt a számok is alátámasztják:

a megbetegedések száma Magyarországon és Európában is emelkedik, de a halálozás csökkenő tendenciát mutat, vagyis egyre eredményesebb a gyógyítás.

Arra a kérdésre, hogy mikor juthat el oda az orvostudomány, hogy a rák valamennyi formáját kezelni tudja, azt mondta, hogy nehéz a felvetés, mert nem egy általános, hanem több különböző betegségtípusról van szó. Az látszik, hogy a modern terápiáknak hála, eredményesen lehet kezelni a betegségek egyre több részét – emelte ki.

Ez azt jelenti, hogy az

öt-tíz éves túlélés vagy az élethosszig tartó, krónikus betegséggé szelídítés elérhető közelségbe került.

Az igazgató szerint azt dőreség lenne mondani, hogy a rák minden fajtáját gyorsan gyógyíthatóvá vagy megelőzhetővé lehetne tenni, de a tendencia az, hogy nagy lépés lesz az előttünk álló évtized a gyógyításban.

Az elmúlt ötven évben a daganatellenes terápiák óriási fejlődésen mentek keresztül, aminek köszönhetően a betegek átlagos tízéves túlélése az 1970-es években számított 24 százalékról közel 50 százalékra növekedett. A legnagyobb növekedést a prosztatarákos megbetegedések terén sikerült elérni, ahol csaknem 70 százalék a 10 éves túlélés, szemben az ötven évvel ezelőtti 20 százalékkal. A daganatos betegségek okozta halálozások száma Európában lassabb tempóban nő az új esetekhez viszonyítva, és az elvesztett munkaévek száma is folyamatosan csökken 1995 óta.

A halálozási mutatók javulásában a megelőzés és a korszerű szűrőprogramok mellett az új terápiák kulcsfontosságú szerepet töltenek be, a gyógyszerek innovációja pedig soha nem látott ütemben zajlik. Az elmúlt évtizedben csak Európában háromezer-milliárd forintnak megfelelő összeget fordítottak az orvostudományos és gyógyszerfejlesztési kutatásokra.

Magyarországon jelenleg 18 új onkológiai készítmény vár befogadási döntésre. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete abban bízik, hogy a legmodernebb terápiák hazai hozzáférhetőségének gyorsításával a magyar betegek esélyein is jelentősen javítani lehet.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Holchacker Péter
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást