Nyitókép: Pixabay

Nem csak a járvány miatt volt izzasztó a 2020-as év

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna
2020. december 31. 13:30
Az idei volt globálisan a második legmelegebb november a mérések kezdete óta – állapította meg az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal. A 2020-at értékelő előzetes éghajlati jelentés szerint pedig a legmelegebb három év között lesz az idei.

1880 óta állnak rendelkezésre adatok a Föld átlaghőmérsékletéről, a kiterjedt mérések kezdete óta 2015-ben volt a legmelegebb a november, az idei november azonban ettől a rekordtól csak négy százalékkal marad el, az öt legmelegebb novembert pedig 2013 óta jegyezték fel – mondta az InfoRádiónak Lakatos Mónika, az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlatkutatója.

Az idei november egy Celsius-fokkal meghaladta a 20. század átlagos novemberi értékét. A világ számos térségében rekordokat jegyeztek fel, az Antarktiszon három fokkal volt melegebb idén novemberben, mint a szokásos érték. Az Északi-sarkon a jégfelület is zsugorodott, csak 2016-ban volt ennél kisebb.

"A Meteorológiai Világszervezet minden évben novemberben teszi közzé az éves, előzetes éghajlati értékelését, eszerint

2020 a valaha mért három legmelegebb év között szerepel majd"

– hívta fel a figyelmet Lakatos Mónika. Az elmúlt hat év a legmelegebb hat év a mérések kezdete óta. Annak ellenére, hogy a Csendes-óceán keleti medencéjének trópusi területein a szokásosnál inkább hűvösebb volt a tengervíz, a legmelegebb évek között szerepel majd 2020.

"Folytatódott a grönlandi jégvesztés is, összesen 152 gigatonna olvadt el 2019 szeptembere és 2020 augusztusa között. Számos heves esemény fordult elő, kiterjedt áradások sújtották Afrikát, Észak-Ázsiában az észak-atlanti hurrikánszezonban rekord számú vihart jegyeztek fel. Erős aszály sújtotta Dél-Amerika belső részeit, Paraguayban és Brazília nyugati határvidékein keletkeztek komoly aszálykárok, a becsült mezőgazdasági veszteség hárommilliárd dollár" – mondta a szakember.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlatkutatója arról is beszélt, hogy Magyarországon a 2020-as év a legmelegebb 10 év között fog nagy valószínűséggel szerepelni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Meleg november, meleg 2020 – Lakatos Mónika, OMSZ
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást