Nyitókép: Pixabay

Új élősködő várja vigyorogva, hogy a számítógépünkbe költözzön

Infostart
2020. december 17. 02:59
A Microsoft figyelmeztet, hogy már akárkinek a böngészőjébe befészkelheti magát az Androzek nevű kártevő.

Személyes adatokkal visszaélő, önmagát hirdetésnek álcázó "élősködőről" ír a Computerworld, amely az Edge, a Firefox és a Chrome böngészőkben is ott van.

Ilyen kártevőket persze nap nap után felfedeznek, de most már a Microsoft figyelmeztet arra, hogy ez a "kórokozó" más, mint az eddigiek. Eddig összesen 30 ezer felhasználó gépén lehetett jelen egyszerre, de ez a szám a szakértők szerint pont elég ahhoz, hogy bizonyítsa, bármikor bárkihez eljuthat.

A kártevő neve: Androzek. Legalább 159 átverős domain terjeszti, mindegyikük 17 300 körüli URL-t szolgáltat, ami így 2,8 millió webcímet jelenthet.

Az Androzek különböző bővítményeket telepíthet, megváltoztathatja a böngésző beállításait, ellenőrizetlen weboldalakat illesztve bele.

Ha a felhasználók rákeresnek valamilyen termékre a böngészőben, és rákattintanak egy-egy átverős, szponzorált találatra, akkor a kártékony oldalak valamelyikén köthetnek ki. A támadók ezekután nem csak besöprik a hirdetési megtekintések után járó bevételt, de telepítik is kártevőjüket. Ez a későbbiekben képes lehet az eszközökön tárolt adatokat és hitelesítő engedélyeket megszerezni, melyek utat nyithatnak, hogy a behatolók a teljes eszköz felett átvegyék az irányítást.

Ha valaki gyanítja, hogy áldozat lett, újra kell telepítenie a böngészőjét, vagy új antivírusszoftver után néznie.