Nyitókép: MTI/AP/Keystone/Denis Balibouse

Szuperszámítógép is harcol a koronavírus ellen

Infostart
2020. november 15. 16:58
Már fontos megállapításokat tettek Japánban.

Japánban, a kóbei öböl mesterséges szigetén működő kutatóközpontban található a világ első számú szuperszámítógépe. A Fugaku nevű eszköz teljesítménye a kétszerese a sorban utána jövő amerikainak, egy nap alatt annyi számítást végez el, mint egy hétköznapi számítógép 20 millió nap alatt. Ez az eszköz is keresi most az új koronavírus lehetséges ellenszerét - írja a hirado.hu.

A gyógyszerfejlesztés nagyon drága, tíz-tizenöt évbe és dollármilliárdokba kerül. Valami újat fejleszteni persze fontos, átlagos körülmények között, de ha valami ellen azonnal harcolni kell, akkor nem várhatunk tizenöt évet egy új gyógyszerre. Így tehát meg kell néznünk, hogy a létező gyógyszerek hatékonyak-e az új koronavírus ellen.

Átfogó kutatásokon vizsgáljuk az összes létező gyógyszert, nem csak tucatnyit, hanem az összeset

– mondta Macuoka Szatosi, a kutatóközpont vezérizgazgatója.

A világ összes vényköteles, tesztelt gyógyszerét átvizsgálják. Már találtak olyan gyógyszereket, amik bevethetőek lehetnek a koronavírus ellen. Olcsón, tömegesen előállíthatók, és azonnal beadhatók a veszélyeztetett csoportoknak.

A szuperszámítógép módszere a modellezés. Teljesen feltérképezi a vírust és annak terjedését. Ezután villámgyorsan készít erről modelleket, így javasolni tud hatékony védelmi eszközöket.

A maszkra is vannak javaslatai: annak helyes használata és a távolság tartása drámaian csökkenti a fertőződés esélyét. Ahogy a szellőztetés is fontos eleme a védekezésnek. Erre különösen ősszel és télen kell odafigyelni, amikor az emberek hajlamosak kevesebbet szellőztetni.