Nyitókép: cselekves.org

Friss hírek a megoperált bangladesi ikerlány, Rabeya állapotáról

Infostart
2020. november 2. 09:05
A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvoscsoportja missziója teljesítését követően a hétvégén épségben, egészségesen hazaérkezett Bangladesből.

A tavaly szétválasztott bangladesi sziámi ikerlányok egyikén – Rabeyán – múlt héten végrehajtott koponya-helyreállító műtét után öt nappal a kislány állapotát a misszió orvoscsoportja továbbra is jónak látja, de szövődmények továbbra is lehetségesek. A Covid-19 járvány miatt a posztoperatív szakaszban is fokozott biztonságra törekedtek orvosok, így a gyermek csak most hagyhatja el az intenzív osztályt, s költözhetett vissza a családjához a kórházi szobába – közölte az alapítvány.

A rehabilitációs csapat a kislány mentális fejlettségének tesztelését a műtétet megelőzően elvégezte, az eredmények alapján további specifikus vizsgálatokat kért a bangladesi orvosoktól, illetve megtervezte mind Rabeya, mind Rukaya további rehabilitációját.

A vizsgálatok otthoni kiértékelését követően mindkét kislány számára további fejlesztési tervet készít.

A tervezett koponyarekonstrukciós műtét mellett Pataki Gergely vezetésével elvégezte még egy, a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány márciusi missziója során sürgősséggel operált 9 éves koponyasérült kislány plasztikai műtétét is. Fatima hajas fejbőre alá egy az ikerkislányokéhoz hasonló szövettágítót ültettek be, annak érdekében, hogy egy jövőre végzendő műtét után a kislány fejét kiterjedt, akadályozó és torzító hegek helyett egészséges hajas fejbőr boríthassa.

Csókay András idegsebészt pedig egy 10 éves fiú agytörzsi tumor eltávolító műtétéhez kérték fel közreműködőnek a kinti idegsebészek. Mindhárom műtét kapcsán a magyar orvosok a bangladesi orvosoknak elméleti és gyakorlati képzést nyújtottak.

A Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapatát 2017-ben kérték fel az akkor másfél éves Rabeya és Rukaya szétválasztására. Az „Operation Freedom” szétválasztó műtétsorozat negyedik fázisa zajlik most, a rehabilitáció folyik, illetve a plasztikai és idegsebészeti szakterülethez tartozó koponyarekonstrukciós műtéteket végzi el Pataki Gergely és Csókay András.