Nyitókép: NASA/Joel Kowsky

Új, rózsaszín és zöld üzemanyaggal repülnek majd a NASA űrhajói

Infostart
2020. augusztus 23. 17:35
Az amerikai űrügynökség új típusú üzemanyagot hitelesített bármilyen méretű űrhajóra.

Az űrmissziók a káros hidrazin helyett kevésbé mérgező hajtóanyagot és kapcsolódó technológiákat használhatnak a későbbiekben. A NASA zöld hajtóanyag-infúziós missziója (GPIM) sikeresen bebizonyította a korábban még soha nem használt hajtógáz- és meghajtórendszert, bemutatva mindkettő gyakorlati lehetőségeit a jövőbeli küldetéseknél – írja a hirado.hu.

Az elmúlt 50 évben ez az első alkalom, hogy a NASA új, nagy teljesítményű hajtóanyagot tesztelt az űrben, és majd lehet, hogy kiegészíti, vagy akár helyettesítheti is a hidrazint, amelyet az űrhajók az 1960-as évek óta használtak.

Az új üzemanyag használatára a NASA következő küldetése a Lunar Flashlight lesz, amelynek az a küldetése, hogy egyértelmű információkkal szolgáljon a vízlerakódásokról a kráterekben.

Az ASCENT nevű hajtóanyag rózsaszínű, de zöldnek tekinthető, mivel jelentősen csökkenti a mérgező anyagok jelenlétét a hidrazinhoz képest. Komoly előnyei közé tartozik, hogy biztonságosabb a tárolása és használata, és minimális személyi védőfelszerelést igényel, például laboratóriumi köpenyt, védőszemüveget és kesztyűt.

Emellett lehetővé teszi az űrhajók hosszabb üzemeltetését kevesebb hajtóanyaggal, mivel nagyobb teljesítményt is biztosít.