eur:
393.52
usd:
368.06
bux:
65887.63
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Pixabay

Váratlanul sokat fiatalodott a Hold

Egy új kutatás szerint az eddigi feltételezésekhez képest 85 millió évvel "ifjabb".

A Hold minden bizonnyal úgy jött létre, hogy egy Mars méretű objektum a Földnek csapódott, az így kilökődött anyagból pedig lassan összeállt égi kísérőnk. Az eddigi közmegegyezés szerint a Naprendszer születése után 140 millió évvel, ami a mából visszatekintve felfoghatatlan, 4,51 milliárd évet jelent – írja az IFLScience alapján a 24.hu.

A Német Légi- és Űrközlekedési Központ (DLR) friss tanulmánya azonban matematikai modellszámításokra alapozva azt mondja, a Hold ennél fiatalabb, még „csak” 4,425 milliárd éves, azaz 85 millió évvel később keletkezett, igaz,

a tévedés kockázata plusz/mínusz 25 millió év.

A kutatók a Holdról származó kőzetek korát vizsgálták, mert a frissen született égitestet – a Földhöz hasonlóan – hatalmas, ezer kilométer mély magmaóceán borította.

Korábban úgy gondolták, 35 millió évre volt szükség, hogy ez megszilárduljon és létrejöjjenek a kőzetek. Az új kutatás a valódi holdkőzetek alapján ekkora különbséget mutat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Atomjaira szedte az Európai Bizottság a kormány gazdaságpolitikáját, borulási kockázatokra figyelmeztetnek

Atomjaira szedte az Európai Bizottság a kormány gazdaságpolitikáját, borulási kockázatokra figyelmeztetnek

Számos sebezhetőséget azonosított az Európai Bizottság a magyar makrogazdasági kilátásairól szóló részletes elemzésében. Kockázatosnak látják a még mindig erősödő árnyomást, a jelentős külső és kormányzati finanszírozási igényeket, valamint a kínai beszállítói láncok miatti geopolitikai helyzet esetleges változását. Az új egyensúlytalansági jelentésében az uniós végrehajtó testület óva inti a kormányt attól, hogy visszatérjen a magasnyomású gazdaságpolitikához, valamint felróják, hogy a monetáris transzmissziót is akadályozták a kabinet korábbi döntései.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×