Nyitókép: Henrik Drake, iflscience.com

Rendkívüli felfedezés Európa legnagyobb becsapódási kráterében

Infostart
2019. október 25. 06:24
375 millió évvel ezelőtt a mai Svédország területén egy nagyobb objektum csapódott be. Szakértők egy csoportja a közelmúltban a krátert elemezve ősi mikrobák nyomaira bukkant – szemlézi az IFLScience-t a Hvg.hu. Az új eredmények a potenciális marsi élet kutatása miatt is fontosak lehetnek.

A Siljan-gyűrű 52 kilométeres szélességével Európa legnagyobb becsapódási krátere. A Linnaeus Egyetem kutatói a közelmúltban innen származó kőzetmintákat elemezve bukkantak rá az ősi élet nyomaira, kalcium-karbonátot és szulfidot azonosítottak.

A kutatócsoport vezetője szerint a szén és a kén különböző izotópjainak relatív előfordulása az érintett ásványokban azt mutatja, hogy szulfátot szulfiddá alakító, illetve metánt elnyelő és kibocsátó mikrobák voltak jelen a mélyedésben.

Ezek az ősi élet izotópos ujjlenyomatai

olvasható.

A vizsgált kristályok 80-22 millió éve alakultak ki, ami azt jelenti, hogy jóval a becsapódás után is éltek a mikroorganizmusok a kráterben. A szakértők szerint elképzelhető, hogy hogy amennyiben más égitesteken, így a Marson is van élet, az szintén a felszín alatt lelhető fel.