eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

Életveszélyben a szétválasztott sziámi ikrek egyike

A fejüknél összenőtt és a múlt héten sikeresen szétválasztott bangladesi sziámi ikrek egyike mosolyog, beszél és eszik, másikuk azonban kritikus állapotban van.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsapata által szétválasztott hároméves kislányok állapota változott: Rabeyánál pozitív fejleményekről lehet beszélni, Rukaya viszont speciális vírusos lázzal küzd, így állapota kritikus.

Rabeya az augusztus 1-jén és 2-án végzett maratoni műtét után 5 nappal magához tért, mozgatja a végtagjait, felismeri édesanyját, figyeli a környezetét. A gyermek azóta egész mondatokban beszél, mosolyog és szájon át eszik.

Testvére, Rukaya továbbra is változatlanul altatás és légzéstámogatás alatt áll, de immáron önálló légzéssel. A többnapos mélyaltatás a felépülési folyamat szakmailag megszokott velejárója egy ilyen összetett és hosszadalmas műtét után, mint a több mint 30 órás koponya- és agyszétválasztás. Ám mivel a paraméterei és leletei problémát jeleztek az utóbbi napokban, tesztet végeztek nála, amely pozitív eredményt mutatott - olvasható az alapítvány közleményében.

"A következő napokban valószínűleg kiderül a fertőzés kimenetele, addig sajnos életveszélyről beszélhetünk".

A fejüknél összenőtt sziámi ikrek szétválasztó műtétsorozatának koordinátora, Dr. Pataki Gergely, a végső szétválasztást vezető Dr. Csókay András, illetve aneszteziológiai team vezetője, Dr. Csapody Marcell jelenleg is Dakkában van a gyermekekkel.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×