Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Új magyar eljárás a szívinfarktus előrejelzésében

InfoRádió
2019. július 7. 15:38
Pontosabban és személyre szabottan jelezheti előre a szívinfarktust egy magyar kutatócsoport új, rizikóbecslő orvosi eljárása.

A betegek többségénél a szívinfarktus vagy a hirtelen szívhalál jelzi először, hogy valami nincs rendben a koszorúerekkel. Ezek a betegek, mielőtt elszenvedik első infarktusukat, nagyon gyakran panaszmentesek és nem fordulnak orvoshoz. Ezért lenne nagyon fontos a rizikó felmérése - hívta fel a figyelmet az M1-en Maurovich-Horvat Pál, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának kutatóorvosa.

Mint mondta, azzal foglalkoztak az elmúlt öt évben, hogy megállapítsák, hogy néznek ki azok a plakkok, amelyek a jövőben infarktust fognak okozni.

Sikerült elkülöníteni a veszélyes plakkot a békés plakktól.

A Lendület program által támogatott kutatás során kialakított eljárással képalkotó rendszerek és laborvizsgálat eredményeinek kombinálásával kapnak egy százalékos eredményt. Ezzel a jelenleginél pontosabban előrejelezhető, milyen valószínűséggel kap infarktust a páciens - monta a szakember.

Több nemzetközi kutatócsoporttal dolgoznak együtt azon, hogy a szívinfarktust "redukálják", hogy meg tudják mondani, melyik az plakk, amelyik a jövőben infarktust fog okozni. Hozzátette, ha ez sikerülne, akkor a várható élettartamot a jövőben akár tíz évvel is meg tudnák hosszabbítani.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szívinfarktus kutatás öf
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást