eur:
392.7
usd:
366.09
bux:
66868.48
2024. április 25. csütörtök Márk
Expedition 45/46 Commander, Astronaut Scott Kelly along with his brother, former Astronaut Mark Kelly speak to news media outlets about Scott Kellys 1-year mission aboard the International Space Station.  Photo Date: January 19, 2015.  Location: Building 2.  Photographer: Robert Markowitz
Nyitókép: Robert Markowitz - NASA - Johnso

Lenyűgöző kutatás készült arról, hogyan hat a világűr az emberi szervezetre

Kíváncsiak voltak arra, hogy a szellemi teljesítőképesség, a génaktivitás vagy a szem felépítése hogyan változik a Kelly-testvérek azon tagjánál, aki az űrben töltött 340 napot. Fontos változások történtek a testében a Földre való visszatérés után is - derült ki a NASA ikerkutatásából.

A hosszú tartózkodás az űrben nem károsítja tartósan az asztronauták egészségét és testi állapotát - állapították meg a Scott Kelly asztronautával és ikertestvérével, Markkal végzett tanulmányban - a témának külön aloldalt szentelt az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).

Scott Kelly csaknem egy évet töltött a Nemzetközi Űrállomáson (ISS). A NASA szerint a legnagyobb különbségek, melyek felmerültek Scott űrben tartózkodása során, mint például a megváltozott génaktivitás, a misszió lezárultával megszűntek. Az ikertanulmány eredményeiről a Science című szaklap friss számában számoltak be.

Egyedülálló lehetőség volt

Scott 2015 márciusa és 2016 februárja között tartózkodott az ISS-en. Ezt követően nyugállományba vonult, de tovább dolgozott a missziót követő kutatásokon.

Összehasonlítva Scott egészségi állapotát az ez idő alatt a Földön tartózkodó, alig néhány perccel idősebb és szintén nyugállományú asztronauta testvérével, Markkal, a tudósok azt vizsgálták, hogyan hat az emberi testre a hosszú időn át tartó űrutazás. Ezek az ismeretek fontosak lehetnek a jövőben a Marsra tervezett, legénységgel kiegészített missziók számára.

A tanulmány eredményein tíz, összesen több mint 80 kutatót magába foglaló csoport dolgozott 12 egyetemen.

Az ikertanulmány egyedülálló, mivel bár összesen több mint 550 ember repült már az űrbe, csupán nyolc misszió tartott több mint 300 napig. Scott 340 napon át tartózkodott az űrben, ő és Mark pedig az eddigi egyetlen egypetéjű asztronauta ikerpár. A misszió előtt, alatt és után újra és újra megvizsgálták mindkettőjüket.

Jelentős változások

Többek között a súlytalanság és a sugárzás hat az emberekre a világűrben. Azt egyelőre nem tudták a teljesen kideríteni, ezeknek pontosan milyen hatása van a testre és milyen hosszan maradnak fenn a változások.

Scott Kelly április végén magyarul is megjelenő Egy év az űrben című könyvében megírta: a visszatérés után úgy érezte magát, mint egy öreg ember: feldagadt lábaiban kegyetlen fájdalmakat, émelygést és bőre égő érzését tapasztalta.

A tanulmány szerint Scottnál megváltozott a génaktivitás a Földön lévő ikertestvéréhez képest. Különösen azoknak a géneknek változott meg a kifejeződése, melyek az immunrendszerrel állnak összefüggésben. A gének felépítése ugyanakkor változatlan maradt. A gének több mint 90 százalékának aktivitása hat hónapon belül visszaállt a misszió előtti szintre.

Bajkonur, 2015. március 27.
Scott Kelly amerikai űrhajós integet, mielőtt Gennagyij Padalka és Mihail Kornyijenko orosz űrhajósokkal beszállna a Szojuz TMA-16M űrhajóba a bajkonuri űrközpontban 2015. március 27-én, nem sokkal a tervezett start előtt. (MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)
Scott Kelly amerikai űrhajós Bajkonurban 2015. március 27-én, mielőtt Gennagyij Padalka és Mihail Kornyijenko orosz űrhajósokkal beszállna a Szojuz TMA-16M űrhajóba, nem sokkal a start előtt. (MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)
Dzsezkazgan, 2016. március 2.
Scott Kelly amerikai űrhajós, miután a Szojuz TMA-18M orosz űrhajó leszállóegységével földet ért a kazahsztáni Dzsezkazgan térségében 2016. március 2-án. Kelly és Mihail Kornyijenko orosz űrhajós egyévi űrbéli tartózkodás után, harmadik társuk, Szergej Volkov orosz asztronauta hat hónap után tért vissza a Nemzetközi Űrállomásról. (MTI/EPA/NASA/Bill Ingals)
Scott Kelly, miután a Szojuz TMA-18M orosz űrhajó leszállóegységével földet ért a kazahsztáni Dzsezkazgan térségében 2016. március 2-án. Kelly és Mihail Kornyijenko orosz űrhajós egyévi űrbéli tartózkodás után, harmadik társuk, Szergej Volkov orosz asztronauta hat hónap után tért vissza a Nemzetközi Űrállomásról. (MTI/EPA/NASA/Bill Ingals)

Megváltozott Scott Kelly szemgolyója, többek között megvastagodott egy ideg a retinájában. A szellemi teljesítőképesség is csökkent bizonyos területeken. Ezek a változások azonban valószínűleg nem vezethetők vissza az űrben való tartózkodásra - hangsúlyozta tanulmányában a Francine Garrett-Bakelman, a New York-i Weill Cornell Medicine tudósa vezette kutatócsoport.

A tanulmányban kifejtették:

az űrben ugyanúgy hat az influenza elleni oltás, mint a Földön, és a bélflóra sem változott erőteljesebben, mint ahogyan a Földön stresszes körülmények között történt volna.

A kutatás azonban még közel sincs lezárva - emelték ki a tudósok.

Markus Löbrich, a Darmstadti Műszaki Egyetem kutatója egy kommentárba rámutatott, hogy a sugárterheltség egy Mars-misszió során jóval nagyobb, mint az ISS-en való tartózkodáskor, az egészségügyi következmények ezért részben mások lehetnek. Ezt további kutatásokkal kell felderíteni és azok alapján kell stratégiát kidolgozni.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×