eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Hamburg, 2011. május 25.A hamburgi Higiéniai és Környezeti Intézet dolgozója az Escherichia coli, azaz a kólibaktérium egyik válfaját képviselő EHEC bélbacilusokat tartalmazó Petri-csészét fog egy hamburgi egyetemi klinikán május 24-én. Németországban rohamosan terjed az Escherichia coli, azaz a kólibaktérium egyik válfaja, az EHEC bélbacilus okozta hasmenés járványa, a fertőzöttek, illetve gyanús esetek száma több mint 600-ra emelkedett, és három ember meghalt a betegségben. (MTI/EPA/Christian Charisius)
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Charisius

A szupergomba az esetek felében halálos áldozatokat szed

A candida auris egy olyan gombafaj, amely ellenáll a legtöbb kezelésnek és rezisztens a gombaölő szerekkel szemben. Úgy működik, mint egy szuperbaktérium. Általában gyenge immunrendszerű, idős vagy beteg embereket támad meg és a fertőzöttek fele 90 napon belül meghal.

A candida auris 2009-ben fedezték fel Japánban, ahol egy idős, krónikus beteg füléből izolálták – mondta az InfoRádiónak Szlávik János főorvos. Az Egyesített Szent István és Szent László Kórház infektológiai osztályának vezetője hozzátette: a környezetünkben mindenhol előfordul, rendkívül ellenálló a használatban lévő gombaölő szerekre.

A szakértő kiemelte: a mezőgazdaságban nagyon elterjedt a gombaellenes kezelés, aminek következtében szelektálódnak olyan fajok, amelyek rezisztensek a gombaölő szerekre, ilyen a candida auris is.

A gombafaj többnyire a gyenge immunrendszer miatt tud elszaporodni, de egészséges emberek is lehetnek hordozói.

Az idős, beteg embereknél az esetek közel felében a fertőzés végkimenetele halálos. Rendkívül nehéz diagnosztizálni – hívta fel a figyelmet Szlávik János. Magyarországon még nem fordult elő a betegség, a legtöbbet az Egyesült Államokban regisztrálták, Ausztriában pedig egyetlen egy esettel találkoztak az orvosok.

A candida auris nem csak a gyógyszereknek, de a fertőtlenítőszereknek is ellenáll, ezért drasztikus lépéseket – például talajcserét agy csempék leverését – kíván meg az eltüntetése. Azokban, ahol tömegesen kezelnek ilyen betegeket, hasonló intézkedésre van szükség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×