Nyitókép: Pixabay

Világújdonság a műtéteknél, szintet lépett a technológia

Infostart
2019. március 19. 14:36
Agyműtét 3000 kilométerről, robotkarokkal, 5G hálózaton keresztül - mérföldkő lehet a hétvégi beavatkozás.

Az újgenerációs mobilhálózatok egyik legfontosabb felhasználási területe az egészségügy lehet majd, ahol a minimálisra csökkentett válaszidőt és nagy sávszélességet biztosító technológia lehetővé teszi a távvezérelt beavatkozásokat. Az 5G-t éppen ezért olyan, nagy precizitást igénylő beavatkozásoknál is be lehet vetni, mint egy agyműtét - írta a hwsw.hu.

Egy kínai orvoscsapat szombaton sikerrel hajtott végre agyműtétet egy páciensen, aki a műtétet vezető orvostól 3000 kilométerre feküdt a műtőasztalon. A főorvos 5G-s mobilhálózaton keresztül irányította az agysebészek által használt precíziós orvosi robotkarokat, melyekkel egy mélyagyi stimulátort (DBS) ültetett be a páciens agyába.

Bár a parkinson-kór tüneteinek enyhítésre alkalmazott műtét ma már rutinbeavatkozásnak minősül, a mobilhálózaton keresztül végzett procedúra szakértők szerint csupán a kezdete egy olyan korszaknak, ahol a képzett orvosi személyzetnek, így elsősorban a műtéteket vezető orvosoknak nem kell a pácienshez utaznia, netán a beteget utaztatni egyik kórházból a másikba.

Az új generációs hálózatok kapacitása és válaszideje egyaránt jelentősen javult a 4G-s hálózatokhoz képest, így a videojel teljesen lagmentesen jelenik meg a vezető orvos, illetve az orvoscsapat monitorain, a távirányított robotkarok pedig lényegében késleltetés nélkül manipulálhatók több ezer kilométer távolságból is.