Nyitókép: MTI / Komka Péter

Egész közelről kapta el egy kamera a Hold előtt elhúzó Nemzetközi Űrállomást

Infostart
2019. február 23. 07:55
Mutatjuk a videót!

A Hold előtt elsuhanó Nemzetközi Űrállomást sikerült lencsevégre kapnia egy magyar asztrofotósnak - olvasható az Időkép.hu oldalon.

Jelenleg a Földtől megközelítőleg 400 kilométeres távolságban kering pályáján a Nemzetközi Űrállomás (ISS - International Space Station), 7,66 km/s-os pályasebességgel. Ahhoz, hogy az állomást lencsevégre lehessen kapni, a megfelelő technikán túl kedvező időjárási feltételekre is szükség van.

Nagy Szabolcs Londonban élő magyar asztrofotós szerencséjére a felvétel tervezett idejére felszakadozott a felhőzet, és szépen tisztulni kezdett az ég.

Nem elég az elkötelezettség, a körülményeknek is tökéletesnek kell lenniük - írja oldalán Nagy Szabolcs. A megszállott fotósnak sok-sok előkészülettel,

a Hold állására és az űrállomás pályájára vonatkozó kalkulátorokkal (Calsky, Heavens Above) és a megfelelő teleszkóppal sikerült azt a pillanatot elkapnia, amikor az Űrállomás épp a Hold előtt haladt el.

Természetesen a szerencse is közrejátszott, a megfelelő pillanatra kitisztult az ég. A sikeres felvételre február 10-én, helyi idő szerint kevéssel délután háromnegyed 5 előtt került sor.