eur:
393.24
usd:
368.27
bux:
66067.88
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pixabay.com

Kinyílik Európa ajtaja az inváziós fajok előtt

Idegen, inváziós fajok behurcolásával károsíthatja az ökoszisztémát a kínai selyemútvonalak mentén kialakuló intenzív áruforgalom – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport, de a Kínai Tudományos Akadémia is felhívta erre a problémára a figyelmet.

A burgonya bogár és az ázsiai márványos poloska is inváziós fajként érkezett országunkba – mondta az InfoRádiónak Gálhidy László. Előbbi Amerikából érkezett és komoly mezőgazdasági károkat okoz, utóbbi faj pedig kelet-ázsiai eredetű.

A WWF Magyarország munkatársa kiemelte: a selyemút útvonalain behurcolt fajok által főként azok az érintett területek veszélyeztetettek, amelyek különleges élővilággal rendelkeznek. Ilyen a Kaukázus térsége, a Földközi-tenger és a Kaszpi-tenger medencéje, illetve a Himalájától dél-keletre található Pamír hegységrendszer, valamint Dél-Kelet-Ázsia egyes területei is.

A behurcolt fajok nem csak a védett területekre jelentenek veszélyt,

ugyanis például a kelet-ázsiai bálványfa és ecetfa a városi környezetben is jól terjed. A vizsgálat felhozza még az amerikai ökölbéka esetét, amely gombafertőzést is terjeszt.

Amerikából került Ázsiába, ahonnan könnyen tud terjedni, előbb-utóbb hazánkba is eljuthat

– emelte ki a szakértő. Magyarországhoz egyébként a Kína különböző területeit a Földközi-tenger térségével és Európa északibb részeivel összekötő, tervezett útfonalhálózatból az Észak-Kína–Rotterdam (Lengyelországon át haladó) útvonal van a legközelebb. Vezetnek majd azonban hajózási útvonalak például Afrikába is.

Védett övezeteket kellene létrehozni

Egyes országokban már vannak megelőző intézkedések az inváziós fajok elterjedésének megakadályozására és a helyi élővilág megóvására. A beérkező szállítmányokat átvizsgálják, ha szükséges, karanténeljárást alkalmaznak. Gálhidy László hangsúlyozta: fontos lehet a leendő selyemút mentén védett területek kialakítása, ahol az esetleg megjelenő inváziós fajokat már a legelején igyekezni kell visszaszorítani. Mint mondta: a megelőzés költsége sokkal alacsonyabb, mint a természetvédelmi és a mezőgazdasági területekre behatolt és elterjedt fajok visszaszorításáé.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Mutatunk egy részvényt, amivel meg lehet játszani a következő Nagy Bummot

Mutatunk egy részvényt, amivel meg lehet játszani a következő Nagy Bummot

Ha igazán izgalmas tőzsdei befektetéseket keresünk, akkor néha érdemes lehet kitágítani a fókuszunkat a megszokott „állampapír-OTP-nagy amerikai cégek" nexusából, és akár egészen távoli országok részvénypiacain is körülnézni. Elemzésünkben pontosan erre teszünk kísérletet, egy olyan ország egyik legizgalmasabb iparágából szemezgetünk, amely számos elemzők várakozása alapján óriási növekedés és gazdasági fejlődés előtt áll.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×