INFORÁDIÓ 
2020. április 8. szerda
Dénes

selyemút

inváziós faj

megelőzés

Kinyílik Európa ajtaja az inváziós fajok előtt

Kinyílik Európa ajtaja az inváziós fajok előtt

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna

Idegen, inváziós fajok behurcolásával károsíthatja az ökoszisztémát a kínai selyemútvonalak mentén kialakuló intenzív áruforgalom – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport, de a Kínai Tudományos Akadémia is felhívta erre a problémára a figyelmet.

A burgonya bogár és az ázsiai márványos poloska is inváziós fajként érkezett országunkba – mondta az InfoRádiónak Gálhidy László. Előbbi Amerikából érkezett és komoly mezőgazdasági károkat okoz, utóbbi faj pedig kelet-ázsiai eredetű.

A WWF Magyarország munkatársa kiemelte: a selyemút útvonalain behurcolt fajok által főként azok az érintett területek veszélyeztetettek, amelyek különleges élővilággal rendelkeznek. Ilyen a Kaukázus térsége, a Földközi-tenger és a Kaszpi-tenger medencéje, illetve a Himalájától dél-keletre található Pamír hegységrendszer, valamint Dél-Kelet-Ázsia egyes területei is.

A behurcolt fajok nem csak a védett területekre jelentenek veszélyt,

ugyanis például a kelet-ázsiai bálványfa és ecetfa a városi környezetben is jól terjed. A vizsgálat felhozza még az amerikai ökölbéka esetét, amely gombafertőzést is terjeszt.

Amerikából került Ázsiába, ahonnan könnyen tud terjedni, előbb-utóbb hazánkba is eljuthat

– emelte ki a szakértő. Magyarországhoz egyébként a Kína különböző területeit a Földközi-tenger térségével és Európa északibb részeivel összekötő, tervezett útfonalhálózatból az Észak-Kína–Rotterdam (Lengyelországon át haladó) útvonal van a legközelebb. Vezetnek majd azonban hajózási útvonalak például Afrikába is.

Védett övezeteket kellene létrehozni

Egyes országokban már vannak megelőző intézkedések az inváziós fajok elterjedésének megakadályozására és a helyi élővilág megóvására. A beérkező szállítmányokat átvizsgálják, ha szükséges, karanténeljárást alkalmaznak. Gálhidy László hangsúlyozta: fontos lehet a leendő selyemút mentén védett területek kialakítása, ahol az esetleg megjelenő inváziós fajokat már a legelején igyekezni kell visszaszorítani. Mint mondta: a megelőzés költsége sokkal alacsonyabb, mint a természetvédelmi és a mezőgazdasági területekre behatolt és elterjedt fajok visszaszorításáé.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Az épülő selyemút veszélyt jelent az őshonos fajokra
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018