Nyitókép: Pixabay.com

Fél évszázad alatt eltűnt a Föld gerinceseinek 60 százaléka

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna
2018. november 3. 18:05
25 év alatt 129 billió hektár erdő tűnt el, ötven év alatt pedig semmivé vált az amazóniai esőerdő ötöde. Szörnyű tények az Élő Bolygó jelentésből.

1970 óta a gerinces állatok 60 százaléka tűnt el a Földről. A legkiszolgáltatottabbak az édesvizi élőlények - állapította meg a WWF kétévente kiadott Élő Bolygó jelentésének új összegzése.

Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója az InfoRádiónak elmondta, a jelentés az 1970-es éveket vette kiindulópontként. Részben azért, mert nagyjából a hetvenes évek óta vannak átfogó adatok az állatállomány alakulásáról, másrészt ugyanez az időpont az, amikor átléptük a bolygó eltartóképességét.

"Az állatfajokról azt látjuk, hogy folyamatos a csökkenés, és ezt a mostani jelentés is hozza.

2014-re csak a 40 százaléka maradt meg a korábbi, vadon élő állatfajoknak"

- figyelmeztetett. Sipos Katalin hozzátette, ezzel párhuzamosan az emberi populáció növekszik, az

1800-as évektől meghétszereződött a földi lakosság mérete, most 7,6 milliárd ember él,

ezzel arányosan növekedett a környezetrombolás mértéke és a természeti környezetnek jutó hely mérete is. A leginkább károsodott természeti rendszerek a vizes élőhelyek: ezek mérete 87 százalékkal csökkent.

Vásárláskor nem fizetjük meg a környezetkárosítást

"Amikor vizet veszünk ki a természetből vagy faanyagot termelünk, akkor csak magát az alapanyagot fizetjük meg, de nem fizetjük meg azokat a környezeti károkat, amit annak az anyagnak a kivételével okoztunk" - mondta a szakember. Példaként hozta a kelet-ázsiai pálmaolaj-kitermelést, hozzátéve, hogy

az esőerdők kiirtásakor például nem számolunk a levegőminőség romlásával, illetve a vízszabályozás nehézségeivel.

Maga a jelentés kétévente úgy készül, hogy az összes fellelhető állatfaj állományát összeírják, az elemzés pedig arról szól, hogy az állományváltozás növekedést vagy csökkenést jelent-e.

A gerinces fajok populációinak hanyatlása Dél- és Közép-Amerikában volt a legsúlyosabb, 89 százalékos.

A drasztikus veszteség legfőbb oka az emberi tevékenység: a természetes élőhelyek elpusztítása, a túlhalászat és a túlvadászat, valamint a természet egyéb módokon való kizsákmányolása.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Élő bolygó jelentés: az emberiség mérete és környezetrombolása növekszik
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást