eur:
393.93
usd:
369.07
bux:
65290.66
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pexels

Harc folyik a homokért a Földön

A homok iránti kereslet drasztikus megnövekedése miatt hamarosan homokhiány léphet fel. Az sem kizárt, hogy a természetes nyersanyag teljesen eltűnik a Földről.

"A homok jelenti a modern társadalom alapját" – mondta Aurora Torres, a németországi biodiverzitás-kutató intézet (iDiv) munkatársa, akinek tavaly jelent meg tanulmánya a homokbányászat hatásairól a Science című tudományos folyóiratban. A szakember szerint a homokbányászat környezetre és emberre gyakorolt hatásának kérdése az elmúlt években olyan nemzetközi szervezetek látókörébe is bekerült, mint az ENSZ Környezetvédelmi Programja.

Mindeközben a víz után a homok lett a világszerte legnagyobb mennyiségben felhasznált természetes nyersanyag.

A homok nem csupán az épületek összetevője, hanem gyakorlatilag mindenben megtalálható, az üvegtől az aszfalton, a kozmetikai szereken, a fogkrémeken, a mikrocsipeken, az okostelefon-kijelzőkön és az autókon át egészen a repülőgépekig.

Az InfoRádió által korábban megkérdezett geológus, Török Ákos is úgy vélte, hogy a megfelelő minőségű homok globális hiánycikké válhat.

A homok nagyon gyakori nyersanyagnak tűnik, amit az építőipar használ a legnagyobb mennyiségben, ugyanakkor a területi eloszlása a világban nagyon egyenlőtlen, olyan értelemben, hogy nem ott található a legnagyobb mennyiségben, ahol a felhasználásra igény van. Ezért is alakulhat ki a homokhiány, másrészt pedig alul van árazva - emelte ki Török Ákos.

A sivatagi homok azonban nem minden esetben alkalmas építkezésre – jegyezte meg a geológus.

"Nemkívánatos szennyeződéseket tartalmazhat, amelyek ha a betonba bekeverednek, csökkentik a cementkötés erősségét a szemcsék között, azaz gyengébb minőségű betont kapunk"

- magyarázta.

Magyarország mintegy 560 millió köbméternyi homokkészlettel rendelkezik.

140-150 évig elegendő készletünk van, ha ilyen ütemben termeljük ki a homokot

– tette hozzá a Török Ákos.

A statisztikai adatok szerint az Egyesült Államok a világ legnagyobb homokexportőre, míg Szingapúr a legnagyobb importőr. Egy, az ENSZ számára készített 2014-es jelentés 50 milliárd tonnára becsülte az emberiség éves homokfelhasználását.

Sok ország, különösen a délkelet-ázsiai államok, mostanra betiltották a homok kivitelét. A nyersanyaggal azonban továbbra is kereskednek, gyakran illegálisan.

Török Ákos elmondta, hogy a megnövekedett homokigény miatt Indiában már úgynevezett homokmaffiák is működnek.

"Kedvező homokkitermelő helyeket birtokolják, és bandaháborúk indulhatnak meg a homokkitermelő helyekért - ilyen homokmaffia-háborúkban már százas nagyságrendben haltak meg emberek" - tette hozzá.

Folyamatosan kutatják a homok lehetséges alternatíváit. Az építési anyagok újrahasznosítására, valamint a sivatagi homok felhasználhatóságára tett erőfeszítések ígéretesnek tűnnek. A probléma azonban összetett, és viszonylag új is. Aurora Torres szerint

a homok alternatívájának megtalálása nehéz feladat, mert egy olyan speciális anyagról van szó, amely mindig is bőségesen és olcsón rendelkezésre állt.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×