Nyitókép: Pixabay.com

Újabb égi jelenséget csodálhatunk a hétvégén

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna
2018. augusztus 10. 21:18
A hétvégén újabb égi jelenséget figyelhetünk meg: érkezik a leghíresebb meteorraj, a Perseidák idei maximuma.

A leghíresebb meteorraj, a Perseidák idei maximuma – az International Meteor Organization (IMO) előrejelzése szerint – augusztus 11. és 13. között várható. „Ez egy nagyon elnyúlt pályán, valójában egy üstökösnek a pályáján keringő »porszemcse-csapat«” – mondta az InfoRádiónak Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára. Mivel augusztus 11-én lesz az újhold, így a holdfény nem fogja zavarni a megfigyelést.

A főtitkár szerint egy óra alatt a szerencsés megfigyelő több tucatnyi hullócsillagot láthat.

A meteorrajok megfigyelőinek első számú "ellensége" a fényszennyezés, ezért az észlelésre a kivilágított településektől távoli, jó körkilátású helyszíneket javasoljuk – írja a Magyar Csillagászok Egyesülete. Ilyenek például a csillagoségbolt-parkok – a zselici, a hortobágyi és a bükki –, ahol valóban csekély mértékű fényszennyezés zavarja csak az észleléseket.

A Balaton Csillagvizsgáló például augusztus 11-én, a meteorraj maximuma idején meghosszabbított nyitvatartással várja egy közös meteorszámlálásra a látogatókat a csillagda teraszára, valamint lesz távcsöves bemutatás is a nyári égbolt látnivalóiról.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Újabb égi jelenséget csodálhatunk a hétvégén
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást