Nyitókép: MTI/EPA

Teljes kudarc az áttelepítési kísérlet

Infostart
2018. július 27. 04:55
A jó szándékú, de előkészítetlenül, gondatlanul végrehajtott akció miatt már csak egy keskenyszájú orrszarvú van életben az áttelepített 11-ből Kenyában, azt is oroszlánok támadták meg.

Az áttelepítési akcióban 11 keskenyszájú orrszarvút költöztettek a szűkössé vált nairobi és nakurui nemzeti parkból a Kenya keleti részén fekvő Tsavo Nemzeti Park újonnan létesített orrszarvúmenhelyére, hogy jobb életkörülményeket biztosítsanak a kihalástól fenyegetett és szigorúan védett állatfajnak. Új élőhelyükön azonban az állatok sorra elpusztultak az akció előkészítetlensége, a vadőrök gondatlansága miatt.

A kormány vizsgálatot indított, amely megállapította, hogy az állatok az átköltöztetéssel járó stresszbe haltak bele, amit sómérgezés, kiszáradás, éhezés és emésztési problémák súlyosbítottak - közölte az afrikai ország idegenforgalmi és természetvédelmi minisztere.

Kiderült például, hogy a Kelet-Tsavói Nemzeti Parkban fúrt itatólyukak vizének sótartalma sokkal magasabb, mint azé a vízé, amit az állatok korábban ittak. a korábban fogyasztott ivóvízé. Egy elismert külföldi szakértő, David Zimmerman szerint az éghajlati viszonyok sem voltak optimálisak a Kelet-Tsavói Nemzeti Parkban, és az állatok vadonengedése sem történt szakszerűen.

Az egyetlen életben maradt példányt szerdán oroszlánok támadták meg. Az állat sebeit ellátták, és jelenleg megfigyelés alatt tartják.

A súlyos mellékfogások miatt leváltották az áttelepítést végző Kenyai Vadvédelmi Szolgálat igazgatóját és felfüggesztették öt másik dolgozóját. Egyes természetvédők "nemzeti katasztrófának" nevezték a kudarcba fulladt áttelepítési akciót.

"Egy olyan időszakban, amikor minden erőfeszítés ellenére még mindig napi három orrszarvút ölnek meg vadorzók Afrikában, minden egyes példány elvesztése fájdalmas" - mondta a WWF orrszarvúszakértője, Johannes Kirchgater.

Az olyan nagy vadak áttelepítése, mint a rinocéroszoké, mindig nagy kihívás, de a június 26-i akció elhullási aránya példátlan.

A Kenyában 2005 és 2017 között hasonló módon új helyre költöztetett 149 orrszarvú közül mindössze nyolc pusztult bele az áttelepítéssel járó kihívásokba.

A Save The Rhinos zöldszervezet szerint már csak 5500 keskenyszájú orrszarvú élhet a világon - mind Afrikában, ebből 750 Kenyában. Az orrszarvúkra főleg az jelent halálos veszedelmet, hogy Kelet-Ázsiában gyógyhatást tulajdonítanak a porrá őrölt tülöknek.