Nyitókép: Akka Technologies

Levehető szárnyú repülőt terveztek

Infostart
2018. július 11. 12:05
Levehető szárnyú repülőt, vagyis inkább repülő vonatot tervezett egy francia vállalkozó.

Ez a jármű kicsit olyan, mintha a James Bond-filmek modern és szokatlan kütyüjeiről ismert Q-ja tervezte volna: egy repülő, amely leszállás után "ledobja" szárnyait, és vonatként, a síneken gördül tovább - írta a Bloomberg. Maurice Ricci, az ötletgazda Akka Technologies vezérigazgatója a tervet többek között a Boeingnek is bemutatta. Úgy véli, ezzel a megoldással gyorsabb lehetne a gépek fordulóideje, könnyebb lenne az utasok beszállítása, ami akár az otthonukhoz sokkal közelebb is megtörténhetne.

Link & Fly || AKKA Technologies from Mediart Design on Vimeo.

A koncepció szerint az utasok a hozzájuk közel eső vasútállomásokon szállhatnának be a vonatszerű belsővel kialakított "repülő csövekbe". Az azonosítás retinaszkennerrel történne, miközben a jármű a repülőtérre tart. Ott csatlakozna rá egy szárnyra, amely azután az úti céljára repítené.

Ideje, hogy a repülőgyártók lépjenek valamit a különféle technológiai vállalatoknak a légi közlekedést megreformáló terveire és ötleteire - írta a Bloomberg. Az Uber például repülő taxikat indítana, a Google-társalapító Larry Page által is támogatott Kitty Hawk pedig egyszemélyes elektromos repülőket készítene. Az Airbusnak is volt egy ötlete repülő autó megépítésére.