eur:
393.82
usd:
367.86
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Új dinoszauruszfajra bukkantak

Egy 160 millió évvel ezelőtt élt, szivárványos tollazatú, madárszerű dinoszaurusz megkövesedett maradványait fedezték fel a kutatók az észak-kínai Hopej tartománybeli Csinglungban.

Az újonnan azonosított faj a Caihong juji tudományos nevet kapta, amely mandarin nyelven szivárványos nagy taréjt jelent. A szakemberek úgy sejtik, hogy az állat fejét, nyakát, mellkasát és körben a farka tövét díszítő színpompás tollazat, valamint az orrán lévő csontos taréj a párválasztásban játszott fontos szerepet.

A Nature Communications című folyóiratban publikált kínai-amerikai-belga tanulmány egyik készítője, Hu Tungjü szerint a nagyjából csirkeméretű Caihong juji a legkorábbi ismert teremtmény, amely aszimmetrikus tollazattal rendelkezett. Ez a tolltípus a modern madarak szárnyának végén helyezkedik el és segíti őket a repülés közbeni navigálásban.

A 160 millió évvel ezelőtt, a jura időszakban élt Caihong juji mellső lábait szimmetrikus tollak borították, ami arra utal, hogy az aszimmetrikus tollak a faroknál fejlődtek ki először, eszerint a korai madaraknak más repülési stílusa volt, mint a maiaknak.

Az új felfedezés fontos információkkal szolgálhat a madarak evolúciójának tanulmányozásához.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Ismét mozgolódik a magán-nyugdíjpénztári piac, a meglévő négy szolgáltató száma lefeleződik: nyártól már csak a Budapest és a Horizont Magánnyugdíjpénztár marad. A számok azt mutatják, hogy magasabb összegre lett jogosult a megmaradt 51 ezer pénztári tag, mint az a több mint 3 millió, aki 13 éve a kilépés mellett döntött. Csakhogy a maradóknak is választaniuk kell, ha elérik a nyugdíjkorhatárt, és úgy tűnik, hacsak nem haladja meg jelentősen a pénztári járadék összege az állami nyugdíjat, érdemesebb inkább a visszalépés mellett dönteni. Mutatunk egy hüvelykujjszabályt, ami segíthet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×