eur:
395.07
usd:
371.79
bux:
66249.41
2024. április 16. kedd Csongor
Tízéves munka ért hatalmas kitüntetést

Tízéves munka ért hatalmas kitüntetést

Magyar matematikus kapta Európa egyik legnagyobb tudományos elismerését. Székelyhidi László a német „nemzeti Nobel-díjnak" is nevezett elismeréssel 2,5 millió eurós pénzdíjat is kapott.

Lars Onsager Nobel-díjas kémikus matematikai sejtését sikerült Székelyhidi Lászlónak bizonyítania. Így a turbulens folyadékáramlás alapkutatásában elért eredményességéért

megkapta a 2,5 millió eurós pénzdíjjal járó Leibniz-díjat.

Székelyhidi László az InfoRádiónak elmondta, hogy a német rendszer sajátossága, hogy a magasabb összegű díjazások egyben kutatópénzeknek is minősülnek. A matematikus hozzátette, a jelenlegi kutatócsoportja fiatal matematikusokból, illetve PhD-s diákokból áll, akiknek nem tudja előre garantálni, hogy az elkövetkező években pontosan min fognak majd dolgozni. 

Elárulta, amiért megkapta a Leibniz-díjat, körülbelül tíz évvel ezelőtt kezdett el egy kollégájával dolgozni.

„Ha akkor valaki azt mondja, hogy ezzel be fogjuk bizonyítani az Onsager-féle sejtést, akkor azt nem lehetett volna komolyan venni

– mondta a matematikus.

A matematikus azt is elmondta, célja a megnyert pénzösszeggel, hogy Magyarországról új fiatal munkatársakat tudjon kivinni Lipcsébe. „Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen a kollégákkal már egy jó ideje beszélgetek, hogy milyen formában lehetne ezt konkretizálni, hogy ki tudjak hozni Magyarországról hallgatókat, hogy legyen egy »szorosabb folyosó« Lipcse és Budapest között– tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×