eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Hihetetlen felfedezés Egyiptomban

Négy érintetlen ősi gyermeksírra, egy temetőre és Artemisz görög istennő fejetlen szobrára bukkantak az egyiptomi Asszuánban különböző kutatócsoportok.

Négy érintetlen ősi gyermeksírra, egy temetőre és Artemisz görög istennő fejetlen szobrára bukkantak az egyiptomi Asszuánban különböző kutatócsoportok.

Egy svéd-egyiptomi kutatócsoport Asszuántól 65 kilométerre északra, Gebal El-Silsila régióban négy érintetlen gyermeksírt fedezett fel, egy egyiptomi-osztrák expedíció Kom Ombo város történelmi hegyénél az egyiptomi úgynevezett első átmeneti korból származó temető egy részletét, egy egyiptomi-svájci kutatócsoport pedig Asszuán ősi városában dolgozva tárt fel egy fej nélküli szobrot, mely vélhetően Artemisz görög istennőt ábrázolja.

A négy gyereksír az i.e. 1549 és 1292 között uralkodó 18. dinasztia korából származik - idézi az Ahram Online angol nyelvű hírportál Mosztafa Vazirit, az antikvitásokkal foglalkozó legfőbb régészeti tanács főtitkárát.

Az egyik kőbe vájt sírban egy 2-3 éves gyerek földi maradványait találták. A múmia körül ott volt a szövet, amelybe a testet csavarták, illetve a környezetében a fakoporsó maradványaiból származó szerves anyag.

A második hant egy 6-9 év közötti gyerek sírja, akit szintén fakoporsóban temettek el, a harmadik és negyedik gyerek 5-8 év közötti volt. Két sírban amuletteket és edényeket is találtak.

"A sírok felfedezése betekintést enged a III. Thotmesz fáraó idejének temetkezési szokásaiba, és az akkor élő emberek társadalmi, gazdasági és vallási életébe" - mondta Maria Nilsson, a svéd kutatás vezetője. Hozzátette, az ásatás során korábban is tártak fel sírokat, de a most felfedezettek különlegesek.

A további kutatások újabb információkkal szolgálhatnak arról, milyenek voltak a halálhoz kötődő rituálék ezen a helyszínen abban a korszakban - mondta Nilsson.

Az Irene Foster kutató vezette egyiptomi-osztrák expedíció Kombo Ombo hegyén egy, az első átmeneti korból származó temetkezési hely egy részét fedezte fel, benne több sártéglával kialakított sírral. Számos edényt és sírkelléket is feltártak a kutatás során. Foster elmondta, az elsődleges vizsgálatok szerint a temetkezési helyet valószínűleg egy korábbi sírkert felett alakították ki. Alatta az egyiptomi Óbirodalom idejéből származó város maradványait fedezték fel.

Asszuán ősi városában a Wolfgang Müller egyiptológus vezette egyiptomi-svájci csoport egy fej, lábak és jobb kar nélküli női szobrot fedeztek fel. Az asszuáni és núbiai régészeti hivatal igazgatója, Abdel Moneim Szaid elmondta, hogy a 14 centiméter magas szobor mészkőből készült.

Az elsődleges vizsgálatok szerint a szobor "ruházata" Artemiszre, a vadászat, a termékenység, a szűziesség görög istennőjére utal, aki az egyiptomi Ízisz és Básztet istennők elegye.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×