eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Csökkenthető a lexikális tudásmennyiség

Csökkenthető a lexikális tudásmennyiség

Folyamatosan nő az a lexikális tudásmennyiség, amit a diákoknak meg kell tanulniuk, ezen azonban lehetne változtatni a Magyar Tudományos Akadémia Közoktatási Elnöki Bizottságának egyik vezetője szerint.

A közoktatás legalább két szinten érinti a tudományt: a tartalmaiban és a hozzáférésben is – mondta Pléh Csaba pszichológus, nyelvész, egyetemi tanár, akadémikus, az MTA Közoktatási Elnöki Bizottságának egyik vezetője.

„A tudomány képviselői szeretnék, ha az oktatásügyben tudományos tartalmakat tanítanának és tudományos módszerekkel alapoznák az oktatás módját. Másrészt pedig a tudás megjelenítésének és a tudáshoz való hozzáférés útjainak számtalan új technológiai kiindulású változata van, ami a szellemi szférát is érinti. Ilyen például az, hogyan szerveződjön az iskola munkája az internet és a mobiltelefonok világában.”

Szülők és diákok is panaszkodnak, hogy túl sok lexikális tudást követel az iskola, ezen, Pléh Csaba szerint, lehetne változtatni.

„Az új tudás-hozzáférési módok erre új lehetőséget adnak. Új kényszert ad az, hogy a tudás mennyisége óriásira növekszik. Az én egyetemista koromhoz, ötven évvel ezelőtthöz képest hatalmasra növekedett például az ember genetikájára vonatkozó ismeretanyag. Akkor még kuriózumként tanítottak a DNS örökléshordozó anyag természetéről, ma már genetikai felismerések tízezrei állnak rendelkezésre.”

A nagy mennyiségű anyagot állandóan új módon kell rendszerezni, ami előtérbe állítja a problémamegoldást – fogalmazott Pléh Csaba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×